На що працюють тернопільські нардепи у Верховній раді?

Вже на перших двох пленарних засіданнях новообраної Верховної Ради, представники ВО “Свобода” від Тернопілля, і не тільки, продемонстрували власні методи роботи в парламенті. Чим привернули неабияку увагу, як українських, так і іноземних мас-медіа.

Про методи роботи

Роботу нардепів від “Свободи” в Парламенті, та й поза його межами можна розділити на два напрямки:

Силовий

На перший погляд нічого нового. Як опозиція, так і регіонали ще раніше  займались блокуванням трибуни. Це, якщо говорити про процес. Якщо ж про результат, то маємо абсолютно іншу картину. Раніше блокували виключно через важливі питання: мовний закон, харківські угоди та ін. Сьогодні ж, даний метод використали на етапі прийняття правил гри – регламенту ВРУ. Націоналісти не вимагали нічого, окрім дотримання закону. Так, досвід вуличних протистоянь свободівців дозволив меншості диктувати правила гри для більшості. Як результат – подивіться на кількість присутніх депутатів-регіоналів, яких таки змусили ходити на роботу, а також пригадайте “вигнання депутатів-тушок”.,

Спікерський

Великий плюс «Свободі» за те, що відходить від стереотипу “партії одного лідера”. Так, на топових ток-шоу ми бачимо Андрія Іллєнка і Андрія Мохника, а з парламентських трибун досить переконливо, як на мене, виступають Ірина Фаріон та Юрій Михальчишин. Зауважте – Тягнибока практично не помітно.

Про результативність

Головне, чого досягли свободівці в парламенті – це показали, що вони не “м’яка” опозиція типу Яценюка-Турчинова, котрі роблять розумні заяви та пояснюють, чим поступились в тому чи іншому питанні (пригадайте голосування закону про мову, харківські угоди чи диригента Чечетова).

Саме дана стійка позиція забезпечила націоналістам постійну присутність в медіа-просторі.

Про медіа-простір

Якщо провести моніторинг ЗМІ на предмет згадування політичних сил, то складається враження, що усі працюють на підняття рейтингу ВО “Свобода”:

·        Іноземці. Привертають увагу до цієї політсили власними ж заявами:

У Держдумі занепокоєні, що “Свобода” в Раді

Європейські євреї глибоко стурбовані поверненням “найтемнішої ідеології” в Україні

Європарламент закликав не співпрацювати зі “Свободою”

Це при тому, що російські «праві» славляться своїми методами «роботи» навіть із жителями Російської Федерації (регулярні побої та вбивства осіб кавказької національності з Північної та Південної Осетії), а тепер вони стурбовані що русифікація України сповільниться;  в Єврейському парламенті Кнессеті взагалі представлено аж три «праві» партії – Лікуд, Мафдал та Іхуд Леумі; а щодо Європарламенту, останні вибори до цієї структури показали зростання популярності правоцентристських партій Європи. Як і прогнозували, «праві» партії впевнено перемогли на виборах – разом із центристами вони набрали 36% голосів.

Виникає логічне запитання : «А судді хто?». Тобто, «праві» партії у вас – це добре, а якщо говорити про Україну – то це погано?

·        Парламентська більшість. Як не намагаються регіонали та комуністи ігнорувати свободівців, проте, словесно опонують саме їм, а не Об’єднаній опозиції чи ударівцям.

·        Об’єднана опозиція (ОО) та Удар. Абсолютно віддали ініціативу свободівцям. Таке враження, що ОО не може тверезо оцінити ситуацію та змінити недієві методи роботи, якими користувались попереднього скликання, а Удар ще приглядається і навіть побоюється “а щоб чого не трапилось”, та й імідж приміряють європейський, поміркований.

·        Мешканці України. Практично вірусною рекламою стало відео “Ірина Фаріон ”гасить” Азарова в Радi 13.12.12”, яке набрало близько чверть мільйона переглядів. І це лише початок…

Юзя Мельник

Коментарі вимкнені.