Пенсіонери не винні. Винна «четверта» влада


Вибори закінчилися, а дискусії продовжуються. Якщо раніше дискутували, який з кандидатів гірший, то тепер – чому ж тернополяни зробили саме такий вибір. І звинувачують у цьому, здебільшого, пенсіонерів.
А давайте таки спробуємо розібратися чи лише вони винні у тому, що місто наше, як дехто запевняє, тепер знову перестане розвиватися.
То пенсіонери винні у тому, що незважаючи на хронічні болячки, вони таки встали з диванів і пішли голосувати у той час, як більшість молодих, які тепер на вибір нарікають, залишилися біля екранів моніторів і постили звернення родичів героїв «Небесної сотні»? Та менше навіть з тим, з тієї кількістю голосуючих. А чому ж пенсіонери зробили саме такий вибір і чи могли обрати когось іншого?
Так вже у нас склалося, що наші люди похилого віку практично не користуються інтернетом, тому і не було у них змоги читати всі ті фейсбучні дискусії. Вони інформацію отримують з газет, радіо і телебачення. А що у нас там було? Чи не два передвиборних місяці який з місцевих каналів не включиш, а там, скромно потупивши погляд, хтось звітує і розповідає про свої досягнення. І то таке відчуття, що на всіх трьох каналах одночасно і без перерви на рекламу, бо це вже само по собі є рекламою. Доберешся до радіо – а там той знайомий вже голос, хоч і без картинки. Газету в руки візьмеш – «Доброго дня вам, вуйку». Той самий і знову з картинками, хоча вже і нерухомими.
Я все розумію. Вибори – це жнива і всі намагаються заробити побільше грошей. Але чомусь у той момент ніхто не думає про майбутнє, всі переймаються лише сьогоденням. Ще я розумію, що від самих журналістів не все залежить. Є керівництво каналів, газет і радіо, які і визначають політику. Але я чомусь не чув, щоб хтось з тернопільських журналістів вийшов на Театральний майдан і на весь голос заявив, що звільняється, бо не погоджується з підтримкою його мас-медіа кандидата, за якого голосувати ніби то і не варто.
Розумію, що є виборне законодавство, яке надає кандидатам право вішати локшину виборцям на вуха з допомогою газет, радіохвиль і з «голубих» екранів. Але коли вам пропонували відверту «джинсу» і замовні матеріали, в яких не було і натяку на правду, зате поливали брудом конкурентів – чи хоч хтось відмовився отримати за це гроші? Тоді ви чомусь не думали, що буде з нашим містом у подальшому.
Я також розумію, що у нас, на відміну від справді цивілізованих країн, від «четвертої» влади мало що залежить. Але все ж у певні моменти і вона може на щось впливати. Якщо, звичайно, захоче.
Зате тепер крайніми стали пенсіонери, бо вони продавали голос за кілограм гречки. Хвилиночку, шановні, але ж ви також продавали квадратні сантиметри і хвилини ефіру. То чому вам можна, а їм – зась?
Ми хочемо, щоб у нас були хорошими всі гілки влади – і законотворча, і виконавча, і судова. Хотілося б. А ще хотілося б, щоб і «четверта» влада вміла брати на себе відповідальність за майбутнє чи то країни, чи окремо взятого міста. А не звинувачувала потім у всьому пенсіонерів. Бо вони таки не винні…
Андрій Березовчук

Коментарі вимкнені.