Ще раз про королівську охорону тернопільського війта Сергія Надала

У Тернополі, на вулиці Листопадовій, 5 є затишний будиночок, який охороняють краще ніж резиденцію Президента США.

Ще на початку війтівської кар’єри Сергій Віталійович Надал найперше прийняв не декрет про землю, землею він впритул зайнявся трохи пізніше, а вирішив створити муніципальну поліцію. Багато хто у ті часи виступав проти появи на вулицях міста незрозумілого формування з незрозумілими функціями, але контролюючи більшість у міськраді, син Віталія таки протягнув цей проект.

Муніципальні правоохоронці, отримуючи фінансування з міського бюджету, мали б виконувати такі функції:
1. забезпечення охорони громадського порядку на території юрисдикції відповідної місцевої ради, у взаємодії з органами внутрішніх справ;
2. профілактика правопорушень;
3. інформування органів та підрозділів внутрішніх справ про вчинені або ті, що готуються, злочини, місця концентрації злочинних угруповань;
4. виконання окремих адміністративних стягнень;
5. охорона майна, що перебуває у комунальній власності.

Та Сергій Віталійович вирішив не переобтяжувати своїх підлеглих такою кількістю задач і уповноважив їх слідкувати лише за несанкціонованою торгівлею і такими ж несанкціонованими забудовами.

З пенсіонерами-«торгашами» поліціянти лад навели миттєво – за принципом «ти мені – я тобі». Кожному, хто справно віддавав частинку заробленого, дозволялося і далі торгувати своїм нехитрим скарбом. Стосовно ж забудовників, то Надал, не без допомоги своєї варти, одразу дав зрозуміти, що займатися нею зможуть винятково ті, хто зуміє з ним домовитися.

Вирішивши практично всі міські проблеми, муніципальні поліцейські впритул перейнялися наркоторгівлею. І займалися нею настільки активно, що на їх протизаконну діяльність звернули увагу справжні поліцейські, тоді ще міліціонери.

У цій ситуації війтові залишилося шукати іншу організацію, спроможну контролювати муніципальних правоохоронців. І Сергій Віталійович заключив договір з фірмою «Роял Контракт». 11 лютого на рахунок цієї охоронної структури міська рада переводить 16 з половиною тисяч гривень. У платіжці вказано: «за послуги у сфері громадського порядку та громадської безпеки». Хвилиночку, але охороною громадського порядку мала б займатися саме муніципальна поліція. А у статутній діяльності «Роял Контракт» вказано: «служба охорони включає в себе всі види охоронної діяльності: фізичну охорону стаціонарних об’єктів, охорону масових заходів, охорону та супровід цінних вантажів, охорону фізичних осіб, пультову охорону об’єктів, монтаж, обслуговування та спостереження пожежної сигналізації, встановлення систем охоронної сигналізації, відеоспостереження та контролю доступу. Мета нашої діяльності – забезпечити надійну охорону та безпеку життя і бізнесу клієнта».

Попри всі види охоронної діяльності про охорону громадського порядку там не сказано жодного слова. Тобто війт наш сплачує фірмі гроші за послуги, які вона надавати просто не спроможна. І справді королівський контракт. Але найцікавішим тут є останній пункт діяльності : «забезпечити надійну охорону та безпеку життя і бізнесу клієнта». Ось у чому вся суть – бізнесу клієнта. Напевно саме тому кремезних хлопців з розпізнавальними знаками певної охоронної фірми бачать аж ніяк не на вулицях міста, охороняючи громадський порядок, а у тих місцях, де збирається хоча б кілька тернополян, щоб висловити своє невдоволення черговим рішенням міської ради на чолі з війтом. Напевно хлопці з «Роял Контракту» вважають, що таким чином охороняють масові заходи.

Розподіливши таким чином охоронні функції між різними структурами, Сергій Віталійович зрозумів, що у його кабінет безперешкодно може зайти хто завгодно. І щоб цього не сталося, міська рада 1 лютого перераховує 762 гривні і сорок копійок Управлінню поліції охорони в Тернополі. Через 4 дні на той же рахунок ще 1340 гривень і ще 688 гривень доплачує 25 лютого. Гроші сплачують за послуги охорони приміщень. А тепер не лінуйтеся і поверніться до 5 пункту обов’язків муніципальної поліції.

Утворився такий собі клубочок, дуже схожий на Гордіїв вузол, який так просто не розпутаєш. Муніципальна поліція охороняє громадський порядок і приміщення. Той же порядок охороняє «Роял Контракт», а приміщення – справжня поліція.

Як бачимо, будиночок на Листопадовій – це така собі фортеця, з усіх боків оточена охоронцями. Не виключено щоправда, що охороняють вони всі не так приміщення, як одну окремо взяту персону у ньому. І я не здивуюся, якщо днями у Сергія Віталійовича з’явиться служба безпеки, контррозвідка, морська піхота на теплоході «герой Танцоров» і підрозділ швидкого реагування. Хоча останній у нього вже є – у вигляді охоронної фірми «Роял Контракт».

Якщо ти почуваєш себе королем, то і охорона у тебе повинна бути королівська.
Андрій БЕРЕЗОВЧУК

Коментарі вимкнені.