Що не подобається Гройсману і про кого він забув, знає тернопільський депутат Петро Ландяк

Наведу інформацію з преси:
“Гройсману не нравятся низкие тарифы на воду

Премьер-министр Украины Владимир Гройосман считает, что тарифы на водоснабжение в стране слишком низкие. Сравнительный анализ цен на воду в Украине и в странах Дунайского региона (Венгрия, Болгария, Австрия и Румыния) Гройсман опубликовал на своей странице в Facebook.
«Объем инвестиций в среднем тарифе в Украине самый низкий. То есть, на обновление и ремонт коммуникаций в нашей стране идет только 1,15 грн из общей суммы 8,21 грн/куб. Для сравнения в Молдове в пересчете на гривни объем инвестиций в тарифе – 3,06 грн из 23,55 грн/куб, а в Австрии – 36,02 грн из 90,06 грн», – написал он.

Гройсман утверждает, что искусственное занижение цен со стороны местных властей является обыкновенным популизмом.

«Хватит заниматься популизмом! Лучше инвестировать в энергоэффективность: модернизацию котельных, замену теплотрасс, уменьшение потерь, утепление домов», – добавил премьер.”

МІЙ ВИСНОВОК.

ПЕРШЕ.Рентабельність завжди обчислюється у відсотках. Якщо 1.15грн. розділити на собівартість водопостачання 7.06 (8.21- 1.15) то виходить , що в нас рентабельність становить 16.3 %. По Молдові робимо аналогічну дію і отримуємо 14.9% (3.06 розділити на 20.49=23.55-3.06). Тобто у нас рівень рентабельнасті вищий. Молдаванам потрібно вияснити , чому в них собівартість водопостачання така висока!!!
Додатково зазначаю , що економічний аналіз проводиться виключно в порівняльних величинах!!!

ДРУГЕ. Влада зовсім недавно підняла тарифи на газ , як вона називає, до “економічно обгрунтованого рівня” і одночасно вона тариф на газ називає ринковим. Тепер береться за воду. Тому розділю свої висновки ще на дві частини:
1. В підприємствах , які мають статус природніх монополій (все що з газом пов’язане до них відноситься) ніхто не контролює собівартість. Там панує безгосподарність і крадіжки і все це лягає в “собівартість” газу, яку оплачують споживачі. Крім цього, влада, зробивши єдину ціну на імпортний газ і газ власного видобутку , (його зажди вистачало для населення), додатково додала олігархам і особам наближеним до високопосадовців (лише вони добувають український газ) рентабельність в розмірі 200-250%, яка також покривається з кишені людей. Нехай би ці надприбутки олігархів прем’єр перевів у гривню чи у вільно конвертовану валюту. Людям було б цікаво. Тепер прем’єр вже незадоволений ціною на воду! Низька вона на його думку і він говорить про необхідність підняття рентабельності водопостачання. Лишається вияснити, а з кого влада думає збирати гроші для забезпечення більших прибутків водоканалів? Тому, вважаю, доречною є друга частина моїх роздумів!

2. ПРО ЩО ЗАБУВ ПРЕМ’ЄР? Він точно забув про український народ!!! Про українського пенсіонера, який впроголодь живе- виживає. Він забув про українського солдата , про українського вчителя. Виникає просте питання!!! Чому олігарх і високопосадовець , які торгують газом мають отримувати доходи за цей газ по світовій ціні, а вчитель , який вчив грамоти цього чиновника і олігарха отримує мізерну зарплату? Чому вона в нього не за світовими мірками, як газ. Чому солдат , ризикуючи життям та втрачаючи своє здоров’я отримує також мізерну зарплату??? В цих умовах ще потрібно піднімати ціну на воду для забезпечення надприбутків водоканалам??? Хто довів до сьогоднішню стану Україну і хто має змінювати в ній ситуацію , але вже на краще ? Хто??? На це питання має дати відповідь народ України!

Депутат тернопільської міської ради Петро Ландяк

Коментарі вимкнені.