Принадливий Тернопіль. Там, де були вали

valova06Вулиця Валова виникла на зламі XVIII і ХІХ століть. У той час, коли розібрали давній вал, який оточував Тернопіль з 1540-х років. Укріплення розрівняли і засипали, але воно дало назву вулиці.

Цікаво, що певний час вона називалися Музейною. І власне, такою вона й залишилася у своїй суті, адже формують її будинки (за винятком УМВС), зведені між 1907 і 1937 роками.

Любомира Бойцун писала, що характер Валової визначали житлові будинки, збудовані в основному на початку минулого сторіччя. «Невеличкі крамнички та ремісничі майстерні. Власниками кам’яниць були заможні промисловці та купці. Значна частина цих будівель дійшла до наших днів і творить у центрі ауру давнього Тернополя».

Що ж нині розглядати на цій вулиці? Передовсім, зверніть увагу на оформлення будинків. Кожен має оригінальну ліпнину, збереглися балкони із унікальними металевими огорожами, а ще огляньте двері — тут їх збереглося досить багато.

Маєте бажання — торкніться давніх клямок, відчиніть двері, ступіть давньою плиткою, підніміться сходами. І лінуйтеся — піднімайтеся на горішні поверхи, адже там, під дахом, спокійно та затишно. Закручуються сходи, орнаменти балясин зачаровують, а в сонячний день виформовуються неймовірні мережані тіні.

Тож мандруйте — цікаве на кожній вуличці.

Анна Золотнюк.

valova01

valova02

valova03

valova04

valova05

valova07

valova08

valova09

 

Коментарі вимкнені.