Тернополяни сплачують за вивіз сміття 17 556 000 грн. на рік: чому Малашівське сміттєзвалище не зразкове?

1228Якщо вірити передачі “Тернопільська міська рада інформує”, то складається враження, що у нас зразкове сміттєзвалище. 

Однак, мушу розвіяти цей міф. Відповідно до ДБН В.2.4-2-2005, рекультивація проводиться після закриття полігона твердих побутових відходів. Засипання шаром грунту сміття – не заслуга міської влади а обов’язок, передбачений Правилами експлуатації побутових відходів. Малашівський полігон твердих побутових відходів не огороджений, хоча в передачі стверджується протилежне. Правилами експлуатації передбачено, що на в’їзді до полігона побутових відходів має бути встановлений щит з такою інформацією:
назва полігона побутових відходів;
рік введення полігона в експлуатацію;
найменування суб’єкта господарювання, що здійснює експлуатацію полігона побутових відходів;
режим роботи полігона;
види відходів, що приймаються на полігон;
тарифи на надання послуг із захоронення побутових відходів;
найменування структури, що забезпечує охорону полігона побутових відходів.
Однак, за 6 років каденції міського голови цього не зроблено. І багато чого не зроблено. Загалом правила не дотримуються.
Площа Малашівського ПТПВ трохи більше 3 га, однак задля нормального функціонування ПТПВ, впродовж 20 років, згідно з розрахунками, необхідно площу 29 га.

Виникає питання: чому міська рада витрачає 1000 000 грн. на полігон, якщо, відповідно до ПОРЯДКУ формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, тарифи на послуги – грошовий вираз витрат із збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів. Отже саме кошти, які тернополяни сплачують за вивіз сміття мають спрямовуватися на збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізацію, знешкодження та захоронення побутових відходів. На сьогодні тариф на 1 людину – 7,70 в місяць. Населення Тернополя — 217 000 осіб. Візьмемо за розрахунок 190 000 осібл. В місяць компанії, які збирають і вивозять сміття, отримують 1463000 грн. В рік ця сума становить – 17 556 000 грн. Думаємо і аналізуємо, а не сприймаємо все за чисту монету.

Олена Степанова.

Коментарі вимкнені.