Тернопільський мер Сергій Надал може збідніти

Містом ширяться чутки, що вдалося таки підрахувати 100 відсотків бюлетенів і тепер точно відомо, кандидати від яких партій і в якій кількості будуть денно і ночно перейматися проблемами тернополян.

Але є один тернополянин, якого ці цифри навряд чи радують. Мова про того, що перемагає у першому турі. Якщо раніше у нього була більшість і він міг без проблем провести через сесію будь-яке рішення, то тепер доведеться шукати партнерів.

Прогнозувати щось в українській політиці – справа невдячна. Досить часто у нас фінансові інтереси беруть гору над політичними. Всі ще пам’ятають, як полум’яні захисники пролетаріату комуністи входили у коаліцію з першими гнобителями цього ж пролетаріату олігархами-регіоналами? І все ж дуже хочеться помізкувати, що попереду може чекати нашого війта.

У нього 13 вірних щитів не настільки нації, наскільки його самого. До повного щастя йому не вистачає всього 9 голосів. Три є у «радикалів». І чомусь здається, що з ними буде найменше проблем. Єдине, що може бути доброго. Але вибори вже продемонстрували, що за ціною Сергій Віталійович не постоїть. Він же чудово розуміє, що не за красиві, завжди потуплені очі будуть його підтримувати представники інших партій.

Добре б було домовитися з БПП, у якого 7 кандидатів. І проблема вирішена. Але тут є трішки інша проблема. На всеукраїнському рівні «Свобода» заявляє про свою опозиційність до діючої влади, тобто саме до БПП. Як же тепер на місцевому об’єднуватися зі своїми антагоністами? Якщо ж таке станеться, а я вже натякав, що у нас може бути що завгодно, то принаймні думаючі люди задумаються – чи насправді «Свобода» така вже опозиційна, чи просто було передвиборне шоу.

Стосовно «Самопомочі» і «Громадянської позиції», в яких відповідно 7 і 4 кандидатів, то після таких виборів вони мали б стати у жорстку опозицію до війта. Десь поруч мав би бути і «Народний контроль» з чотирма кандидатами, який заявив про себе, як про партію, готову змушувати владу працювати чесно. А створивши коаліцію зі «Свободівцями», «контролери» навряд чи досягнуть чесності. Ще є «Батьківщина». Як поведуть себе «тимошенківці» після повернення у місцеву раду – прогнозувати важко. Хоча при певних розкладах вони мають можливість отримати «золоту акцію». І втриматися від спокуси досить важко.

Можливі варіанти зі ситуативною більшістю. Особливо, коли мова буде йти про вирішення певних бізнесових питань і тоді та чи інша партія стане на бік війта.

Як бачимо ситуація у Сергія Віталійовича таки досить складна. Доведеться домовлятися, а домовленості у наш час – справа не дешева. І якщо люди кажуть правду, що війта нашого позаочі називають «полтінніком», бо бере собі у кишеню до 50 відсотків відкатів, то як би після таких домовленостей він не став «четвертаком».
Андрій Березовчук

Коментарі вимкнені.