Юрій Гулкевич врятував майже 12 млн. грн. бюджетних коштів

Про стан прокурорського нагляду у бюджетній системі, у тому числі у сфері державних закупівель йшлося 29 травня 2014 року на розширеному засіданні колегії наглядового відомства під головуванням прокурора Тернопільської області Юрія Гулкевича.

 Як зазначив прокурор області Юрій Гулкевич, в умовах сьогодення одним з актуальних надалі залишається питання цільового використання бюджетних коштів, своєчасності та повноти надходження до бюджетів усіх рівнів обов’язкових платежів, законності проведення державних закупівель.

Наглядова діяльність майже усіх прокурорів на вказаному напрямі спрямована на перевірку виконання функцій контролюючими органами.

Прокурорські перевірки, проведені упродовж поточного року, виявилися ефективними. За їх результатами розпочато 7 кримінальних  проваджень, розглянуто із вжиттям заходів 124 подання, скасовано 12 актів, до відповідальності притягнуто 112 посадовців органів влади та місцевого самоврядування, з яких 32 контролери. Відшкодовано 2342 тис. грн., попереджено незаконне використання бюджетних коштів на суму 11 500 тис. гривень.

Водночас, незадовільним є стан відшкодування коштів до бюджету, також потребує покращення контрольно-ревізійна робота органів Державної фінансової інспекції.

Мають місце порушення в діяльності органів місцевого самоврядування в ході прийняття рішень про місцевий бюджет, внесені змін до місцевих бюджетів, цільового використання бюджетних коштів, у тому числі коштів резервного фонду, відповідності положень рішень нормам бюджетного законодавства, зокрема складу доходів і видатків бюджетів, та інші.

«Враховуючи поширеність порушень у бюджетній сфері, прокурорська діяльність потребує подальшої активізації. Прокурори повинні організувати свою роботу таким чином, щоб дохідна частина бюджетів змогла в повній мірі забезпечити потреби суспільства і держави. З цією метою, в першу чергу, слід постійно надавати принципову оцінку діяльності контролюючих органів, розпорядників бюджетних коштів та недобросовісних їх одержувачів.

Упевнений, що врахування цих пропозицій надасть можливість підвищити рівень наглядової діяльності прокуратури у бюджетній системі, сприятиме більш ефективному здійсненню державного контролю, координації діяльності правоохоронних та контролюючих органів, що відіграє вирішальну роль для економічного розвитку нашого краю та добробуту його мешканців», – констатував Юрій Гулкевич.

Рішенням колегії визначено низку спільних заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації наглядових повноважень прокурорів щодо захисту інтересів держави у бюджетній сфері.

Коментарі вимкнені.