Дорогі квіти на Св. Валентина? Назвіть на честь коханої людини шиплячого таргана!

Яким би був “День закоханих” без квітів? Мабуть, понурим і нудним лютневим днем як для закоханих пар, так і для флористів. На тлі подорожчання квітів з’являються й альтернативні пропозиції привітання.

Троянда – королева квітів – залишається найпопулярнішою в День Св. Валентина. Торік Німеччина імпортувала понад мільярд троянд, а продавці квітів мали виручку у приблизно 120 мільйонів євро. “Цього року сподіваємося, що результати будуть ще кращими”, – каже експерт німецького інформаційного товариства “Аграмаркт” Мауріс Хенкевін. Загалом за рік, що минув, німці витратили на букети понад три мільярди євро, але тенденція останніх років вказує на те, що німці купують дедалі менше квітів. При цьому ціни залишаються стабільними, а кризового 2009-го року вони навіть були знижені. Супермаркети-дискаунтери тим часом завойовують усе більшу частку ринку, відбираючи позиції у флористів.

Найбільше квітів у Німеччину імпортують з Нідерландів. На ФРН припадає 30 відсотків всього експорту нідерландських квітів. Тим часом у США, що у великих обсягах імпортують квіти з Латинської Америки, цьогоріч на День Святого Валентина очікують небувало високі ціни на святкові букети. Це пов’язно передусім зі значним скороченням імпорту з Еквадору та Колумбії, констатує представник американської “Преміум корпорації квітів” Фернандо Паредес. “На жаль, багато фермерів у Південній Америці вийшли з бізнесу. А це означає зменшення поставок. Вплинули також і екстремальні погодні умови”, – каже Паредес.

Отже букет, який коштував торік 50 доларів, сьогодні обійдеться вже у 70. Саме тому чимало американців звертають свій погляд у бік доступніших і оригінальніших презентів.

Таргани вічні

Приміром, Бронкський зоопарк у Нью-Йорку пропонує лише за 10 доларів назвати на честь коханої людини одного з 58 тисяч мадагаскарських шиплячих тарганів, які живуть у зоопарку. За перші два дні акції вже 1700 комах отримали імена та господарів. Працівники зоопарку обіцяють вислати усім закоханим парам спеціальний сертифікат, який підтверджує нове ім’я таргана. “Квіти зав’януть, шоколад розтане, а таргани – вічні”, – звучить гасло цієї кампанії.

Заборони в мусульманському світі

Між тим в Ірані всім магазинам заборонили продавати будь-які листівки або подарунки до Дня Святого Валентина. Зокрема продавати заборонено будь-яку продукцію із зображеннями сердечок або троянд. Іранський режим уже давно бореться з проявами західної культури та традицій. Водночас із закликом ігнорувати святкування Дня закоханих до мусульман у Малайзії звернулися чільні ісламські клерки цієї країни. Римо-католицька церква зі свого боку каже, що 14 лютого не має великого значення для церкви, оскільки 1969-го року при перегляді загального літургійного календарю Св. Валентина було вилучено зі списку святих, чию пам’ять обов’язково вшановували б літургією. Дмитро Каневський / dpa, afp, ap

Коментарі вимкнені.