Кароліна та Мар’ян з Тернопільщини через маму опинилися на вулиці

Налагодити життя занедбаної малечі намагаються в обласному притулку для дітей, що у Тернополі. В області є діти, які постійно – в холоді та голоді. У той час, як їхні мами зловживають спиртним і розважаються

  – Наш притулок працює вже 12 років, – каже директор обласного притулку для дітей Володимир Завіша. – Тож сюди вже встигли потрапити діти, батьки яких колись у нас перебували.

Вихованці інтернатів не завжди можуть знайти роботу, створити благополучну родину, нарікає пан Завіша. Тому цей ланцюг часто і не переривається. Діти знедолених колись дітей теж поневіряються.
– Якщо батьки дітям змалечку не приділяють уваги, вони зарано стають дорослими – вживають спиртне, палять, вступають у статеві стосунки, – розповідає пан Завіша. – Щомісяця у притулок потрапляють діти зі страшними історіями. Малеча поневіряється – в холоді та голоді. У той час, як їхні мами зловживають спиртним і розважаються.
Опинилися на вулиці
Нині у притулку -18 дітей. Вони можуть там перебувати до трьох місяців, поки служби у справах дітей не вирішать їхньої подальшої долі. Малечу можуть повернути батькам, позбавити останніх батьківських прав чи відібрати дитину в інший спосіб. Тоді дитина потрапляє до інтернату. На вирішення своєї долі нині чекають трирічна Кароліна та чотирирічний Мар’ян із Бучацького району.
– Їхня 27-річна мама вже народила п’ятеро дітей, але про них не дбає, – розповідає Володимир Завіша. – Гроші, які їй платила держава на дітей, вона витрачала на власні потреби. Ту жінку з дому вигнала її матір, тож вона винаймала квартиру в Бучачі.
Двоє старших дітей, як він каже, забрали на виховання в Коропецький ліцей-інтернат. Пізніше мама з трьома меншими дітьми опинилася на вулиці.
– Деякий час вона жила в Язлівецькому монастирі, – додає він. – Згодом із найменшою дитиною потрапила до лікарні, а Кароліну та Мар’яна привезли сюди.
Діти відстають у розвитку, продовжує директор притулку. Видно, що мама ними абсолютно не займалася. Нині вирішують питання про позбавлення її батьківських прав. Але жінці, очевидно, ще дадуть шанс. Із нею спілкуватимуться фахівці відповідних служб. Можливо, вона зрозуміє свою помилку.
Покинула дітей на дідуся 
Ще сумніша історія у чотирьох хлопчиків з Борщівського району. Вони потрапили до притулку місяць тому.
– Їх мама залишила на свого батька і поїхала до чергового коханця, – розповідає Володимир Завіша. – У цієї жінки п’ятеро дітей. Найменшій дівчинці – трохи більше року, тому вона залишилася із дідусем, адже в притулок беруть малят із трирічного віку.
Чоловік доглядав малечу три тижні. Потім звернувся у соціальну службу, адже не знав, де поділася донька. До слова, чоловік тієї жінки – ув’язнений. Вона народила менших дітей від інших чоловіків.
– Комісія одразу забрала їх і привезла у притулок, – каже пан Завіша. – Після того мама з’явилася. Отримала кошти на дітей і знову зникла. Де вона тепер – невідомо. Служба у справах дітей звернулася до суду, аби відібрати в тієї жінки дітей, але без позбавлення її батьківський прав.
Залишати дітей на бабусь і дідусів – не вихід, додає директор притулку.
– Вони думають лише про те, щоб нагодувати дітей, – додає Володимир Завіша. – Не займаються з дітьми, не бавляться з ними. Малеча тому відстає у розвитку.
Подібна ситуація – у двох братів-старшокласників із Бучацького району. Їх мама покинула самих, подалася до коханця в Дніпропетровську область.
– Хлопці самі готували їсти, – каже пан Завіша. – Врешті старшого забрала бабуся, а молодший потрапив до притулку. Їхню маму знайшли. Вручили їй повістку до суду, але вона не з’явилася. Тепер вирішують питання про позбавлення її батьківських прав.

Крав, бо хотів цукерок
У притулку нині також перебувають двоє братів із Бережан – 15-річний Анатолій і 11-річний Василь. Їх відібрали у матері без позбавлення батьківських прав. Уже готові документи, аби направити хлопців у ліцей із посиленою військовою підготовкою, що у Коропці.
– Анатолій навчався у Бережанах, в школі-інтернаті. Утім, він практично не ходив на уроки, – розповідає Володимир Завіша. – Погано вчився, адже мама з ним зовсім не займалася. Потім скоїв злочин. Як зізнався слідчим – дуже хотів цукерок і морозива, а грошей не мав. Це переконало остаточно – дітей треба забирати.
Уже є відповідне рішення суду, але мати все-таки бореться за хлопців, хоче, щоб вони повернулися у Бережани, додає пан Завіша.
– Але все-таки юнаків треба налаштовувати на краще, військовий ліцей – виправить їхню поведінку і підготує до життя, – вважає чоловік.

“20 хвилин”

Коментарі вимкнені.