На Маланці в Горошовій був дракон, Янукович та “Амба-юмба-самба-фрі” (фото)

Свята Маланія, або, як в народі кажуть – Маланка, завітала у ніч з 13 на 14 січня в село Горошова Борщівського району. Адже саме тут, за багаторічною традицією, відбувається ціла концертна програма, на яку з’їжджається люд не тільки з області, а й з усієї країни та навіть світу.

Щоправда, потрапити на свято було не дуже й просто, адже на шляху стояв такий собі «патруль». Це жителі ближніх сіл, переодягнені  у костюми, що перешкоджали руху транспорту, який прямував в Горошову, вимагаючи викуп, у розмірі двох-трьох гривень. Розбійники, міліціонери, “беркутівці” – загалом, кого тільки не зустріли охочі потрапити на Маланію по дорозі.

Мабуть, першим, що потрапило в очі відвідувачам – це інсценізований африканський острів, який їздив довкола із цілою групою чорношкірих жителів. Здавалося б, яке відношення африканці мають до української Маланки, однак інсценізатори стверджують, що героями свята могли стати будь-хто, головне, щоб було весело.

– Наше плем’я називається «Амба-юмба-самба-фрі» . Сьогодні ми спалювали Кука (манекена) , який відкрив Африку, – каже “жителька острова”  Кривецька Галина. –  Щоб влаштувати справжнє шоу, як на мене, треба не лише мати хотіння, а й дух Маланки. Свій острів ми робили самостійно, протягом одного тижня. За основу взяли пречеп від трактора та оздобили його декораціями. Волосся   у нас на голові – це порізана шуба моєї бабусі, яка послужила як перука.»

Окрім африканців, були й чумаки на білих конях, розбійники на мотоциклі, був і обіцяний гість, символ 2012 року – дракон, який “пролітав” над головами, вивергаючи справжнє полум’я.

Відвідали Горошову  гості зі Львова, дует «Ріка життя» з музичними гостинцями.

На святі можна було не лише повеселитись, а й смачно поїсти. Близько 300 літрів ситного супчику приготували жителі села для гостей. Та ще й безкоштовно, тому налітали на нього, як бджоли на мед.

Навіть Віктор Янукович не знехтував нагодою покрасуватись на Тернопільщині. Правда, не наш президент, а житель села, який одягнувши зловісну маску на обличчя, приклеїв на спину наклейку «янукович». Хлопець стверджував, що саме такий образ якнайкраще імпонує Віктору Федоровичу.

Свято й справді було пишне та масштабне. Можна було загубитись в натовпі людей, де кожен третій – переодягнений у оригінальний костюм.

Сільський голова Горошової Володимир Левко залишився задоволений роботою односельчан. Мовляв, вони робили усе самі, звичайно, за сприяння керівництва. Однак, образився Володимир Васильович на депутатів Тернопільської облради, які проігнорували запрошення і не відвідали Маланку.

«Це свято – родзинка Горошової ,- каже сільський голова, – Однак, минулі роки, мабуть, були кращими, бо ми тісно співпрацювали з обласною радою, вона цікавилась культурою, завжди приїздила на Маланку. Зараз їхнє ставлення, чомусь, збайдужіло, що гнітить.”

Свято продовжувалось до перших півнів. Морозець, що добряче кусав за ноги, змушував йти до танцю усіх.

Від себе додам, що далеко не в кожному місті замахнуться організувати щось подібне, як це влаштували в Горошовій. Весело та гарно було, хто був там -підтвердить!

Тетяна Колеснік,  LTDaily

Коментарі вимкнені.