На Тернопільщині на 100 працюючих припадає 114 пенсіонерів

В Україні 100 працюючих утримує 88 пенсіонерів. Із такими темпами у 2025 році кожен працездатний забезпечуватиме одного пенсіонера, кажуть фахівці. В нашій області уже зараз на 100 працюючих припадає 114 пенсіонерів, а в окремих районах доходить до співвідношення майже 1 до 3.

Галина Карнаух, начальник відділу пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в області: «Дефіцит бюджету Пенсійного фонду за минулий рік складає 26,6 мільярдів гривень. А якщо взяти Тернопільську область, то в нас самозабезпеченість власними коштами на виплату пенсій становить 43,8%. Потреба на січень цього року становить 316,8 мільйонів гривень».

Вирішенням проблеми у Пенсійному фонді вважають реформу. Тут кажуть, що вона, як і будь-яке нововведення, спершу сприйматиметься важко, але з часом ситуація покращиться.

Галина Карнаух, начальник відділу пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в області: «Сьогодні призначається пенсія майже за 28 законами. Обмеження торкнеться насамперед тих пенсій, які призначаються за соціальними законами. Максимальний розмір пенсії становитиме 12 мінімальних пенсій за віком».

Проте тим, кому пенсія вже призначена і вона перевищує 12 мінімальних, обмеження проводитись не будуть, – каже Галина Карнаух.

Пенсійну реформу проведуть ще у кількох напрямках. Зокрема, вона стосуватиметься держслужбовців, працюючих пенсіонерів і деяких категорій населення. Також планується підвищити пенсійний вік для жінок із 55 до 60 років, – повідомляє місцевий телеканал.

Коментарі вимкнені.