Переможниця Канського фестивалю розповіла тернополянам, як стояла на червоній доріжці в кросівках

29-річна переможниця у номінації короткий метр 64-го Канського фестивалю Марина Врода презентувала свої фільми в обласній філармонії 11 липня. Пані Врода побувала у Тернополі на запрошення голови облради Олексія кайди. Окрім короткометражки «Крос», за яку режисера отримала золоту пальмову гілку,  глядачі могли побачити інші роботи: «Дощ», «Сімейний портрет», «Клятва». Фільми 15-ти хвилинні, але за словами режисери, вона в них розкривається більше, ніж у повнометражних стрічках.

– Мені страшенна приємна така увага зараз. Бо це ж тільки 15 хвилин. Це не тільки мій фільм, – каже Марина Врода, – Це робота і моєї команди. Вони з України так само, молоді хлопці і дівчата. Ми разом з ними вчились в інституті Карпенка-Карого. Вони працювали безкоштовно, без гонорарів. Вони були б щасливі побачити такий зал (у філармонії майже всі місця були зайняті, – прим авт.). Я їм передам.

Коли робилась стрічка, то ніхто з команди не очікував, що вона так приверне увагу. Втім, Марина Врода каже, що таки хотіла перемогти, щоб довести владі, що гучні фільми насправді можна робити, і знайти ресурси, причина – в іншому.

–         Те, що ви прийшли, означає, що люди таки хочуть дивитись українське кіно, – каже режисер

Ведучі зустрічі з Вродою у філармонії

Пані Врода впевнена, те, що в нас у країні нічого не робиться в галузі культури, не означає, що всі ідіоти, просто державі того не треба.  Стрічку частково профінансувала Франція, тому режисера вважає, що стрічка наполовину належить цій країні. Марина Врода дивується, що французька сторона за це нічого не вимагає, не просить за це реклами. Українське ж Міністерство культури не допомогло нічим. Коли після перемоги у Каннах, організовували прем’єру, то французи запропонували Міністерству спільно проводити захід. Як розповіла Марина Врода, люди з Міністерства прийшли, посиділи в куточку, вручили грамоти і пішли. Втім, режисерка запевняє, що вона від них нічого й не хотіла.

Найяскравіші враження Марини вроди від Канн – це трафунок на урочистій церемонії. Вийшло так, що українська режисерка опинилась на червоній доріжці в кросівках. Вона прийшла за кілька годин до початку, вбрана у буденному одязі. Думала вернутись у готель і переодягнутись, втім, її вже не відпустили. Зважаючи на одяг Марини Вроди – їй запропонували не брати участі в урочистій ході по доріжці, а просто безпосередньо вже бути на врученні.

– І от я стою в кросівках і думаю, «От так, врода. Це ж один раз в житті таке буває.», – пригадує режисерка.

За той час чоловік Марина Вроди побіг у готель за сукнею, а жінці запропонували взяти одну з тих, які випадково висіли в переодягальні. Режисерка вдягнула одну із них.

Марина Врода
Марина Врода у філармонії

Марина Врода каже, що не знає, чи змінилась після тієї перемоги.

– Чи змінилась, краще знають друзі і родина, – каже Марина Врода. – В якийсь момент я була втомлена. Коли робили фільм, біля мене було 10 чоловік. А коли перемогла, то тисяча, і всім ти, наче, маєш відповідати. Я не булла до цього готова.

Зоряна Биндас

 

Відео Борис Машлянка

Коментарі вимкнені.