Вагітним жінкам у Тернополі місцем не поступаються

Фотограф із вагітною кореспонденткою їздили Тернополем у переповненому транспорті. Пасажири поступилися їй місцем лише у чотирьох випадках із десяти. І троє із цих чотирьох були жінки

Вагітним у переповнених автобусах у Тернополі місце звільняють переважно жінки. Чоловіки відвертаються до вікна, дивляться вбік або на свій мобільний.

Кореспондентка “20 хвилин” на сьомому місяці вагітності 17 березня задля експерименту проїхалася у десяти переповнених автобусах. Місце їй звільнили лише у чотирьох.

У перший автобус сідаємо на зупинці біля “шостого магазину”. Щойно заходимо у салон, як одна з пасажирок підводиться і пропонує сідати. Чоловік, котрий сидить попереду, не реагує. Через дві зупинки виходимо з автобуса. Виходить і чоловік, який не звернув увагу на вагітну.

– Я не знаю, я просто її не побачив, – каже він на запитання, чому не звільнив місце. – Якби звернув увагу, то обов’язково поступився б.

У наступному автобусі сісти не вдається – жоден із пасажирів не звертає уваги на вагітну. Таке ж – і у двох інших маршрутках. В першій авторка стоїть мало не впритул до молодого хлопчини років п’ятнадцяти. Однак він так і не підводиться, слухає плеєр та дивиться у вікно.

У другій маршрутці вперте чоловіче бажання їхати сидячи дивує навіть декого із пасажирів. Зайшовши, зупиняємося біля дебелого чоловіка, який сидить на крайньому сидінні. Зліва від нього, біля вікна, сидить жінка. Старші жінки на сусідніх сидіннях, позираючи на чоловіка, осудливо перемовляються, але зауважень йому не роблять.

– Випустіть мене, будь ласка, – каже жінка сусідові. Той підводиться. Жінка виходить і пропонує кореспондентці сідати.

Після цього їдемо у тролейбусі. Там – майже самі пенсіонери, тож місцем ніхто не поступається. У наступному автобусі вагітній звільняють місце – і знову жінка!

– Я сама була вагітна, тому розумію, як це – подовгу стояти, коли носиш дитину, – каже тернополянка Оксана Кирильчук. – Особливо у нашому переповненому транспорті, коли і трясе, і водій різко гальмує. Вагітним важливіше звільняти місце, аніж пенсіонерам. Звичайно, шкода стареньких. Але ж майбутня мама – це не лише жінка. Це й дитина, яка є у ній. І про її здоров’я мають піклуватися усі.

Врешті їдемо автобусом у центр. Збираємося пройти вглиб салону, однак чоловік, який сидить біля входу із сином на колінах, відразу зупиняє її:

– Сідайте, будь ласка! Ось сюди!

До речі, казуси з вагітністю під час поїздки у громадському транспорті трапляються постійно.

– А ви вагітна? – якось перепитали кореспондента у маршрутці. – Вибачте, що питаю, хоч і бачу, що ви з животом. Але часом поступаєшся місцем жінці, а вона ображається і каже, що не вагітна. Тому краще перепитати.

Утім, бувало й таке, що водій, побачивши, що в салон заходить вагітна, одразу просив пасажирів, аби хтось поступився їй місцем. Інші ж можуть і двері зачинити перед самим носом, коли жінка виходить, хоча вона в такому стані стає неповороткою і їй важко швидко пересуватися салоном.

-1 thoughts on “Вагітним жінкам у Тернополі місцем не поступаються

  • 17:33 | 20.03.2011 о 17:33
    Permalink

    А в нас чоловіків немає, є тільки ті, що штани носять.

Коментарі вимкнені.