Нам привезуть татарську гречку, якою китайці годують птахів?

У продажу нарешті з’явилась дешева гречка – по 13-14 гривень за кілограм. Проте самі продавці не рекомендують її купувати. Мовляв, беріть дорожчу, вона хороша, а ця – кормова. Вона погано вариться і несмачна. Чи справді є таке поняття, як кормова та харчова гречка, чи, може, продавці таким чином намагаються допродати дорогу гречку, «ВЗ» з’ясовував у спеціалістів Інституту землеробства Української академії аграрних наук.

Такого поняття, як кормова гречка, немає. Просто є два її види – татарська та звичайна. В Україні вирощують звичайну гречку. Вона уся практично однакова на смак. Однак переробники можуть ділити її на фракції – окремо фасувати великі зерна, окремо – дрібніші, колені. Дрібнішу гречку продають трохи дешевше, але це не означає, що вона – гірша на смак, – каже співробітник Інституту землеробства. – В Азії вирощують так звану татарську гречку. Ця рослина витриваліша, дає значно вищий урожай, але самі зерна твердіші та дрібніші. У них високий вміст таніну – речовини, яка надає їй гіркуватого присмаку. У Китаї, де вирощують татарську гречку, її зерна використовують переважно на корм худобі та птахам. Китайці цю гречку теж їдять, вони звикли до її гіркуватого присмаку, однак українці навряд чи їстимуть». Нагадаємо, уряд обіцяє уже наприкінці лютого – у березні закупити 20 тисяч тонн китайської гречки.

Науковець також спростовує, що, окрім України, Білорусі та Росії, ніде більше в Європі гречки в їжу не використовують. Чимало гречки вирощують у Франції (понад 100 тисяч тонн на рік), США (83 тисячі тонн), Польщі (69 тис. тонн). Звичайно, цього не можна порівняти з Росією, де щорічно вирощують та з’їдають майже 900 тисяч тонн гречки (в Україні – втричі менше), але гречку в Європі також їдять. Вихідці з країн СНД скаржаться, що у тамтешніх супермаркетах не продають гречки. І справді, там практично неможливо знайти гречану крупу, оскільки її там переважно перемелюють на борошно. У ньому немає клейковини, тому хліба з неї не печуть, а використовують для млинців, а зі суміші гречаної та пшеничної муки роблять макарони. До речі, традиційні бретонські млинці – крепи – роблять саме з гречаного борошна.

Зіновія ВОРОНОВИЧ

Коментарі вимкнені.