Україна готова віддати Росії частину газотранспортної системи

Україна запропонувала віддати Росії частину газотранспортної системи за умови, що другим її партнером в проекті стане Європейський Союз. Про це розповіло джерело видання Комерсант-Україна в оточенні українського президента,- повыдомляэ ТСН.

За його словами, частка України в консорціумі може скласти 34%. Натомість Київ розраховує отримати значну знижку на газ.

“Базова ціна повинна бути знижена з 450 доларів до 190-210 доларів за тисячу кубометрів. У цьому випадку споживачі отримають газ по 230 доларів”, – пояснив співрозмовник.

У Росії ініціативи Україна сприйняли зі скепсисом. Заступник глави Держдуми Росії Валерій Язєв назвав прокладку газопроводу через територію України економічно невигідною для ЄС.

“Вся ідея South Stream – прибрати ризики транзиту газу через Україну. А за пропозицією Віктора Януковича, ми зі 142 мільярдів кубометрів газу в рік українського транзиту дамо йому під контроль ще 63 мільярдів кубометрів на рік. Я думаю, це рішення не прийме ні Росія, ні ЄС”, – заявив Язєв.

Росію не влаштовує і варіант тристороннього консорціуму.

“Ми хотіли б почати з двостороннього формату Росії та України 50 на 50. Пропозиція України нас не влаштовує хоча б тому, що знайти компанії, готові зараз вкласти кошти в консорціум, навряд чи вдасться”, – зазначило джерело в “Газпромі”.

“В результаті Україна заявить: немає охочих – немає і консорціуму, а ціни на газ ми повинні переглянути вже зараз”, – додали в компанії.

Як повідомлялось, ціна російського газу для України у четвертому кварталі 2011 року складе близько 398 доларів за тисячу “кубів”, що на 12% більше, ніж у третьому кварталі.

Нагадаємо, 19 липня Україна почала реалізацію проекту “Модернізація і реконструкція магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород”.

Коментарі вимкнені.