Гройсман потрусить гаманці тернопільських водіїв

Бензин найближчим часом може подорожчати на 40 копійок. Пов’язано це не з цінами на нафту на світових ринках і не з коливаннями курсу долара. Уряд Гройсмана вирішив створити стратегічний запас нафтопродуктів. І для цього – ввести новий податок на пальне.
На це потрібно 2 мільйони тонн нафти. Її повинно вистачити країні на 90 днів – у випадку настання форс-мажорних обставин. На закупівлю такої кількості пально-мастильних матеріалів планують витратити мільярд доларів.
Проте тут є кілька нюансів. По-перше, в країні нема державних підземних сховищ, в яких можна було б зберігати стільки бензину. Тобто доведеться комусь платити за її зберігання. І кому ж? Ось тут і з’являється по-друге. Практично всі АЗС належать олігархам. Значить, оті 40 копійок з кожної літри будуть йти у кишеню їм. І яким чином держава планує потім повернути собі ці гроші?
І по-третє і чи не найголовніше, сьогодні практично половину вартості пального становлять саме податки. І йти вони повинні на ремонт доріг. Якщо ж глянути на ці дороги, виникає цілком логічне запитання – де гроші?
«Паперєднік» Гройсмана також створював стратегічний резерв. Тільки газу. На це планували витратити точно таку ж суму – мільярд доларів. Яценюк на ці потреби брав кредити під державні гарантії. І де газ? І де, знову ж таки, гроші?
Сьогоднішні розуміють, що ще раз така афера не пройде і вирішили скромненько потрусити гаманці вітчизняних водіїв.
Початок створення стратегічного резерву запланували на кінець наступного року. Проте чомусь здається, що швидше, ніж хоча б одна літра бензину опиниться у сховищі, на чиїхось офшорних рахунках десь у Панамі з’явиться якщо не мільярд, то хоча б кілька сотень мільйонів доларів.
І це правильно. «Паперєднікі» нажилися і цим також хочеться.
Андрій Березовчук

Коментарі вимкнені.