На Водохреща пірнають лише маловірні, – каже тернопільський протоієрей

Відомий у Тернополі прооієрей Євген Заплетнюк у своєму блозі дав відповідь на запитання щодо обряду купелі на Йордана. Він стверджує, що ця традиція не має нічого спільного з церквою, і дотримуються її лише маловірні.

Ще нині я хотів написати, що ці страшенно модні язичницькі купання мають мало спільного з православним благочестям. Вода не змиває гріхів. Єдина вода, яка має здатність змивати людські гріхи вже охрещеним членам Церкви – це сльози покаяння. У той час, ті блудні або пихаті намагання людей проявити себе світу “з кращого боку”, за допомогою псевдорелігійних обрядів, залишаються лише безглуздими спробами людини перехитрити природу.

Зазвичай, людське тіло середньої температури поринаючи в крижану воду ризикує отримати обмороження, а потім запалення легень чи щось подібне. Чи подобається це Господу? Навряд чи. Колись Він прямо попередив диявола, щоб той і не пробував “спокушати Господа” . Пам’ятаєте ту розмову в пустелі? (Мф.7:4) Так ось. Людина, яка живучи в наших географічних умовах пірнає в середині січня до ополонки, робить не що інше, як спокушає Бога тим, що ставить Йому умови. Вона наче каже: – Якщо ти Всемогутній Бог, то Ти не дозволиш мені захворіти. Якщо я ляжу через Тебе до лікарні – винен будеш саме Ти. А я нині роблю це через велику любов і віру в Тебе!

Треба розуміти, що клімат Йордану зовсім не той, що в Дніпрі. Але нині мова не лише про це. Варто всоте повторити, що особливої популярності цей обряд отримав саме поза Церковою. Його підтримують малоцерковні, переважно марновірні люди, згідно вірування яких купання в ополонці реально приносить прощення гріхів. Догматичне богослів’я Православної Церкви зовсім нічого не говорить про це. Натомість, народна творчість, особливо поганського походження, буквально кишить різноманітними марновірствами щодо сили та значення води на Йордан.

Звісно, ми не відмовляємо цій великій Святині в особливій силі. Ми особливо молимося про це. І саме за молитвами Церкви Господь із звичайної води робить цілющу. Однак, варто наголосити на тому, що правила використання Агіасми чітко прописані в церковному переданні. Ми вважаємо цю святиню особливою і вживаємо її лише після молитви, натщесерце. Це з неї ми печемо просфори, і саме її вживаємо коли є певні перешкоди до прийняття святого Причастя.

Занурюватися в цю воду чи то голим, чи то в одязі – безумовний елемент зухвальства та зневаги святині. Годі вже говорити про цілком оголені показові купання чоловіків і жінок, які приносять особливу спокусу тим, хто споглядає на те дійство. Це збочення називається “ексгібіціонізм”, і лікується в психіатра чи сексопатолога.

Прощення гріхів у водах Хрещення людина отримує лише один раз – приймаючи святе Таїнство Хрещення. Всі інші купання в водоймах незалежно від пори року ніякого духовного змісту не мають і не можуть мати. У тому й полягає різниця православного від язичницького світобачення, що для членів Церкви має значення не сам обряд, скільки духовна, душевна та фізична здатність людини сприйняти Благодать Божу. Це стосується не лише обрядів Церкви, але навіть і Святих Таїнств Божих. Людина, яка не готувалася до прийняття Таїнства, приймає його не на зцілення душі та тіла, але на суд собі та осуд. Себто, ці священнодійства не лише не принесуть користі, але й навпаки – можуть принести шкоду! Так, Таїнства можуть принести людині шкоду, якщо їх приймати бездумно, формально, за звичкою чи традицією. “Через це багато з вас немiчних i недужих i чимало вмирає” (1 Кор.11:30).

Священики повинні розповідати на проповідях про всі небезпеки формального підходу до питань духовного життя, а також нагадувати, що займатися “моржівством” один раз у році може бути (та і є!) небезпечно. Так, дійсно відомі випадки, коли люди, які скупалися в ополонці, не захворіли. Так само, як відомі випадки, коли у людини, що стрибнула з літака не розкрився парашут, але вона все одно вижила. Тим не менше, сподіватися, що вона виживе наступного разу, так само вистрибнувши без парашуту – було б цілком безглуздо.

Шануйте себе. Будьте мудрими.

p.s. Якщо вам імпонують мої переконання – долучайтеся до моєї сторінки. Якщо не імпонують – йдіть далі facebook.com/fatheryevhen

Коментарі вимкнені.