Тернопільщина розпочинає боротьбу за Почаївську Лавру

Сьогодні за ініціативи депутата облради Степана Барни відбудеться засідання Тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства.

Нагадаємо, що над релігійною святинею Тернопільщини, – Почаївською Лаврою, – нависла загроза стати об’єктом торгу. Народні депутати більшості Юрій Бут та Дмитро Шенцев подали у Верховну Раду законопроект під номером № 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з «Переліку» будівель Почаївської лаври). Таким чином депутати пропонують дозволити приватизацію будівель монастиря. Дмитро Шенцев є членом фракції ПР, а Юрій Бут – провладної депутатської групи «Реформи заради майбутнього».

На думку Степана Барни, в Україні є зовсім небагато людей, які можуть дозволити собі приватизацію Почаївської лаври. «Для нас ця святиня просто безцінна, але якщо ж все-таки припустити, хто може приватизувати Лавру, то це можуть бути лише мільярдери, як-от Ринат Ахметов чи Віктор Пінчук, – сказав політик. – Якщо нею зацікавиться мусульманин Ахметов, то, не виключено, що після цієї приватизації у Почаївській Лаврі може бути збудований, наприклад, мінарет! І чи буде взагалі можливість доступу до лаври віруючих?!».

Тернопільська обласна рада не може стояти осторонь цієї ситуації.  Степан Барна внесе звернення до Президента України та голови Верховної Ради щодо недопущення виведення з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації Почаївської Лаври, як святині українського народу. Але ключову роль в цій ситуації має відіграти громадськість. Обов’язком усіх громадян, незалежно від конфесії, є виступити на захист цієї святині. Адже невідомо, в чиї руки вона потрапить.

– Перед громадянами України нині стоїть реальна загроза в тому, що зацікавлені люди шляхом виведення з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, у найближчому часі візьмуться до їхнього продажу, – каже Степан Степанович. – Приватизація Лаври – це не справа бізнесу чи тільки поодиноких громадських діячів. Це справа державних інтересів. Не виключено, що на Почаївській Лаврі нині випробовують технологію, яка у подальшому дозволить приватизацію і інших архітектурних та історичних споруд в Україні. Не стіймо осторонь! Приєднуйтесь до загальнообласного і загальнонаціонального Всеукраїнського руху «Українські святині – українському народу».

Тернопільський політик висловлює жаль з приводу того, що нинішня влада почала торгувати не лише споконвічними українськими цінностями – мовою, історією, традиціями, а й «здавати» північному «брату» міста, як-от Севастополь, «продавати» й роздавати направо-наліво звання Героїв України, обдурювати громадян і батьків-ветеранів, які воювали за наше майбутнє. «Вона вже допустилася до того, що немає межі у своєму нахабстві і торгує Богом!», – каже Степан Барна.

 

Коментарі вимкнені.