Петро Ландяк: «Вважаю неможливо схрестити можоритарників і якусь партію»

Петро ЛандякГолова Тернопільської обласної організації партії «Громадянська позиція» Петро Ландяк поділяє думку свого лідера Анатолія Гриценка, який є одним з шести депутатів, які проголосували проти закону про вибори до парламенту. З цього приводу Нардеп написав матеріал «Договірний матч на користь Януковича».

«Цей законопроект кроком назад. Варто порівнювати з законом про вибори до парламенту. А це виглядає серйозною змовою. Звичайно деталей ми не знаємо.

Позитивом бачу одне – ліквідація блоків. На прикладі «Нашої України» ми бачили, що це був за суб’єкт виборчого процесу і владної інституції.

Стосовно підняття прохідного бар’єру – цього слід було очікувати. Якщо проаналізувати практику європейських держав то третина країн має 3% бар’єр, третина – 4%, і менше третини – 5%. Країни Європи з усталеної демократією, традиціями залишають можливість швидше оновлювати владу. При високому прохідному бар’єрі влада консервується. Це однозначно.

Окрім того, ми запускаємо на політичний ринок мажоритарників. Вважаю неможливо схрестити можоритарників  і якусь партію. Буде тільки схрещення мажоритарників і влади. Мажоритарник не має даху для об’єднання і спільної основи. Вони будуть підпорядковані владі.

Ми розуміємо, щоб пройти по мажоритарному окрузі потрібні немалі кошти і індульгенція чи лояльність влади. Тобто 80% мажоритарників дуже швидко примкнуть до влади. Це несе за собою ризики зміни Конституції.

Я пробував знайти аргументи де зупинили можливість фальсифікації. Я їх не знайшов. Це стержневий момент. Політики повинні розуміти значення цих слів.

Я бачу очевидні втрати для БЮТу. При теперішньому рейтингу вони б мали 100-110 депутатів. При зміні правил гри вони можуть розраховувати на половину. І жоден БЮТівець не виграє мажоритарного округу. Аналогічна ситуація і в «Фронті змін».

Тобто йде зачистка правого флангу політикуму при чому силами самих сил, які себе позиціонують, як праві», – вважає Петро Ландяк.

Коментарі вимкнені.