В Почаєві за 3 гривні можна купити благословіння (фото, відео)

Святі отці продають благословення, їздять на джипах, лають людей, а звичайну воду продають, як святу! У Почаївській лаврі, що на Тернопільщині побував репортер Погляду Святослав Журовський

Приїхали до мене родичі з східної України і побажали відвідати Почаївську лавру. Як виявилось, потрапили ще на церковне свято – день шанування Почаївської ікони Божої Матері.

З самого ранку прихожани з’їжджались автобусами на власним транспортом. По професійній звичці «перезарядив» фото-камеру, і ми з родичами злились з натовпом. Ще перед входом я роздивлявся жебраків і шукав цікавий кадр, який не заставив себе довго чекати. Піп у сірій рясі тримав скриньку і просив на свою церкву. Коли я направив на нього об’єктив, він почав лаятись і заявляти, що у мене нема благословення. Я йому відповів, що Бог благословив усіх журналістів і дозволив знімати все, що заманеться і коли заманеться. Я був обурений, бо ще не зайшов у храм, а мене вже пробували позбавити душевного спокою, за яким я власне і прийшов.

Наступне негативне враження, це те, що на добрих десять тисяч прихожан я зустрів лише одну людину, яка була у вишиванці. Продовжую фотографувати і мою увагу притягнув наступний священнослужитель, який сидів біля стіни храму і сповідав людей. Як тільки він мене побачив, почав мене лаяти і посилати кудись далеко з моїм фотоапаратом, а якщо я не піду, то він його у мене відбере. Його сварка активізувала церковну охорону, яка зайняла периметр і уважно слідкувала за моїми рухами. Вирішив не провокувати нікого і продовжив мандрівку храмом. І знову негативні враження від цін на церковну атрибутику (детальніше у фото звіті). Родич купив не дешеву свічку і запалив її у храмі, але щойно ми відійшли, як хтось з обслуги підійшов і різкими рухами відправив навіть щойно запалені свічки до смітника.

Вирішили піти в печерку, людей там зібралось стільки, що в черзі пропихаючись один на перед одного вони забули де знаходяться і вдавались до шарпання та образ. Щойно вийшли з приміщення, як церковний охоронець причепився до моєї дружини, що у неї немає хрестика на шиї і легенько натякнув де його можна купити. Мандрівка продовжувалась і я випадково натрапив на чоловіка, який шукав де купити «благословення» і я нарешті все зрозумів, за що мене лаяв піп при вході у Лавру (детальніше можна переглянути у відео). Я собі купив благословення фотографувати, тепер мої кадри будуть якісніші і неповторніші:) Вийшовши з лаври, зустрів людей, які теж поділяли мою точку зору щодо комерціалізації церкви, особливо московського патріархату (варто глянути наступне відео). Ці люди багато чого розказували про бізнес лаврських отців і їх відношення до людей. Держава переживає фінансово-економічну кризу, а церква морально-духовну:(
Святослав Журовський


 

 


-1 thoughts on “В Почаєві за 3 гривні можна купити благословіння (фото, відео)

  • 20:03 | 5.08.2011 о 20:03
    Permalink

    Там все так було. Жителі навколишніх сіл не їздять в Лавру принципово, там тільки туристи і люди здалека.

  • 20:52 | 5.08.2011 о 20:52
    Permalink

    Це жах. А напис на пляшці- найбільше вразив. Може ще й поставити ту пляшку вдома і поклонятися їй? Впевнений, що є й такі, що цілують ту пляшку після використання. Я не розумію, чого люди туди ідуть, вони що думають що ці товстопузі лицеміри мають Бога. Ви що не читали Біблію, не знаєте що Бог всюдисущий – це одна з властивостей Бога. І між вірянами і Богом – один лиш посередник:
    “Один бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми,- людина ісус Христос, що дав був Самого Себе на викуп за всіх” (1 Тим. 2. 5-6).
    Так ні, людина не може жити, як не знайде собі ще посередників і буде цілувати їм руки і кланятись, ато й цілу “посередню” структуру, та й якби ж то посередню.
    Треба знати, що людина не спасається свіченням свічок, биттям поклонів, відмолювання мертвих ще й незрозумілою стародавньою мовою, відпустами, записами “на Боже”, прощами і подібними “добрими ділами”. Слово Боже вчить: “Благодаттю бо ви спасенні через віру й це не від вас, це, — Божий дар, не від діл, щоб ніхто не хвалився”. (Ефес 2:8-9)

  • 21:51 | 5.08.2011 о 21:51
    Permalink

    Щодо слів наче, в Лавру не ходять жителі навколишніх сіл…Хто Вам сказав таку несенітницю??? Як мешканець м.Почаїв хочу запевнити корінні жителі щонеділі справно відвідують храм і чомусь практично не переймаються усіма тими зовнішніми непорозуміннями, докорами, високими цінами й іншими дрібницями. Люди які вперше приїхали до Лаври надто гостро реагують на ставлення до їх персони, забуваючи про те за чим власне приїхали… Ми все більше, в сучасній пресі говоримо про комерціалізацію церкви, про владу та гроші серед духовенства й нажаль практично не згадуємо власне про Бога, святині та дива, які доречі відбуваються й понинні…

    • 06:39 | 6.08.2011 о 06:39
      Permalink

      Шановний, гляньте в Святе письмо. Бог не лише в Лаврі. І в Лаврі він не потрібен, бо інакше монахи не зможуть їздити на джипах і тримати готелі…

      • 17:19 | 6.08.2011 о 17:19
        Permalink

        Бог в Лаврі не потрібний? А куди ж його діти з лику чудотворної ікони? З відбитку цілющої стопи? З нетліних мощів святих? Чи можливо, Бог у сучасному світі оселився лише серед “правильного духовенства” й начхати йому на його ж і святині???
        Корупція, гроші, влада у церкві жахливе явище з яким варто боротися! Але разом із ним не можна валяти у бруді святині. Потрібно чітко відмежовувати одне від іншого, а не плутати все в одну купу.

        • 20:24 | 6.08.2011 о 20:24
          Permalink

          …Куди Бога подіти? Ну ви даєте. Він був до вашого існування, він створив неосяжний всесвіт, який йому розміром з долоню – за 6 днів, він всюдисущий, ..а ви Його жалюгідними рамками обмежуєте, та ще й намагаєтесь якось його зобразити.. Перед лицем Бога вклоняєтесь розчленованим тілам мерців, яких самі возвели в ранг “святих”(тільки Бог бачить серця, і один він вирішує, чого людина варта). Йому начхати на такі “святині”, звичаї, символи, традиції, бо це ваші “святині”- ви самі собі їх придумали. Церква також не має ніяких повноважень щось додавати своє до Слова Божого, чи віднімати. Порівняйте з Писанням все що відбувається тут чи там, а тоді зробіть висновки.

        • 21:18 | 6.08.2011 о 21:18
          Permalink

          А хто зазіхав на святині?

  • 22:59 | 5.08.2011 о 22:59
    Permalink

    дійсно… дивишся на такого попа – чудо з чудес

  • 23:19 | 5.08.2011 о 23:19
    Permalink

    Ржака. Здається, що такі святині та служителі церкви лише посилюють атеїзм.

  • 01:36 | 6.08.2011 о 01:36
    Permalink

    респект і уважуха автору і, як ми розуміємо, одночасно фотографу від колег за цей матеріал…

  • 10:14 | 6.08.2011 о 10:14
    Permalink

    Чого це вони усі такі жирні ?

  • 21:32 | 6.08.2011 о 21:32
    Permalink

    Ой. Якби ж то тілльки в Почаєві таке.
    Бізнес всюди – просто в то му місці він вже розкручений.
    Тут не варто бризкати піною з рота – мовляв от Московський патріархат. В жодному випадку їх не підтримую, але, на жаль, переконався, що всі інші мало чим кращі.
    Тут не від патріархату залежить а від людини особисто.

    • 09:58 | 7.08.2011 о 09:58
      Permalink

      Повідомте про інші факти релігійного безчинства, будемо досліджувати і висвітлювати.

  • 12:32 | 7.08.2011 о 12:32
    Permalink

    Автор явно не їздив в Лавру для молитви, а тільки щоб осудити та настроїти людей негативно. Двояко можна розуміти порядки в лаврі. Одні туди приїжджають за благодаттю чи покаянням, а потім їдуть щасливими і з піднесенням духовним, інші ж приїхали злими і поїхали такими ж, тільки ще злішими та осудливішими. А інші ще й інших підбурюють, як наш автор.

    • 06:04 | 8.08.2011 о 06:04
      Permalink

      Шановний, я дуже хотів думати про Бога, але кожних 5 хвилин на мене накидались попи мало не з матами та хотіли забрати камеру. Чомусь не відчувалась присутність Бога в храмі і не відчувалось що священнослужителі сіють добро. Прикро, але я не відчув жодного духовного піднесення.

      п.с. Цікаво було почути коментар не по автору (з чим він приїхав, і з чим поїхав), а по церковному безчинству.

  • 22:42 | 8.08.2011 о 22:42
    Permalink

    Те шо ти ту зневажив є тисячолітньою традицією в Церкві христовій. І твої зневаги і секти до котрої ти належиш ше свій суд получать! Прийде час, не буде вас тут. А ти би в гріхах покаявся і язик свій дияволом керований трохи за зубами притримував!

    • 09:56 | 9.08.2011 о 09:56
      Permalink

      мене завжди тішили християни, які піклуються щоб Бог покарав їх опонента :))) Саме так в Біблії і написано, а “прости” і “підстав другу щоку” – це для задротів.

    • 10:31 | 9.08.2011 о 10:31
      Permalink

      Претензії не до церкви Христової (хоча є певні сумніви щодо спільних моментів між МП і Христом), а до расєйського устрою і конкретних батюшок і монахів.

  • 11:36 | 10.08.2011 о 11:36
    Permalink

    Про такі соціально важливі теми, не можна писати тільки зі своєї точки зору… Це бомба, яка може підняти певні настрої. І буде біда. Треба такі питання висвітлювати вдумливо і бажано вкрай нейтрально та коректно щодо релігійних поглядів.

  • 17:41 | 11.08.2011 о 17:41
    Permalink

    Злий, стаття звичайно цікава, але стиль викладення абсотютно ніякий :-Р

  • 13:19 | 17.08.2011 о 13:19
    Permalink

    Був там три раз, два з них в дитинстві. Ще за СРСР.
    Негативний відбиток відклався на все життя.
    Туди взагалі не тягне, хоча знаю, що Свято-Успенський собор був збудований греко-католиками і це факт. І то була святиня українців того часу.
    Подивіться на сам храм – це типова архітектура греко-католицьких і католицьких храмів. А потім пЕТРО перший чи хто там відібрали в українців і віру, і храми… і далі краденим користуються попи, ще й московські…

    А попи мене тоді вразили своєю агресією, прямо в храмі накричали на мою матір, тоді для мене малого, то була найбільша образа.
    Крім того, незрозуміле буботіння-гудіння басом на незрозумілій мові.
    Хоча святинями захопився і розумів яка то сила!
    Але не розумів чому на мові правиться незрозумілій!?!

    Вже коли був старшим мене вразили такі-собі послушники, переважно з росії, уралу. Просив провести екскурсію, розказати про лавру, історію, нічого не знають і не хочуть знати. Знають лише де у них вино зберігалося і коли його дають. О це факт.

    А потім вони стають попами і пробують нас вчити християнству. Уральські пельмені якісь…

    Це Україна першою хрестилася, а московщина ще у лісах і болотах ховалася від татарви.
    Так просто наболіло.
    Думаю давно пора відібрати у руских попів нашу святиню. Але український лібералізм доконає цю країну.
    В Тернополі, Хмельницькому будуватимуть мечеті… о то біда! Може завдяки тим попам люди ідуть в іслам?

  • 16:01 | 17.08.2011 о 16:01
    Permalink

    Ф топку святинi. Бог есть Бог Живой, не в иконах, и не в храмах чудотворных. Только Он спасает.

  • 12:48 | 13.06.2015 о 12:48
    Permalink

    Такое написать про Почаевских монахов мог только человек больной на голову, а потом удивляетесь почему Вы бесноватыми становитесь и у Вас такие же дети рождаются, потом на Украине Бог и попустил войну, Вы пишущие такие статьи потеряли страх Божий, Вы не православные христиане, православные христиане такого не пишут и не говорят, и ведут себя в святыне соответственно, и никто там кино не снимает и не фотографирует, там православные христиане моляться. Покайтесь пока не поздно, прийдите в храм Божий к Богу, а не к священнику!!!

Коментарі вимкнені.