Хто винен в надзвичайній ситуації на Тернопільщині

Десять постраждалих, а серед них шестеро дітей, які отруїлись на весіллі у селі Великий Говилів Теребовлянського району – вже вдома. Тринадцять продовжують лікування, проте вже готуються до виписки. Хоча після весілля було госпіталізовано двадцять троє людей віком від семи до п’ятдесяти років, збудник сальмонельозу виявили лише у чотирнадцяти. Жінка, яка стала джерелом інфекції, зараз проходить курс лікування. На Тернопільщині цьогоріч – це перше  масове захворювання на сальмонельоз, – повідомляє ТВ-4. А від початку року в Україні таких спалахів зареєстрували тридцять.

Життю людей, які на весіллі разом з холодцем, м’ясним рулетом і млинцями з м’ясом підхопили збудник сальмонельозу, нічого не загрожує, усі вони пішли на поправку – дехто вже вдома, а дехто збирається. Проте над наслідками спалаху інфекційного захворювання відповідні служби ще працюють.

–          Найгірше те, що до залучення приготування страв були залучені так звані посторонні особи – посторонні не господарям і не молодятам, посторонні в плані, що це люди, які працюють в громаддському харчуванні в їдальнях, люди, які обучені і мають освіту і саме основне – мають особову медичну книжку, де вони регулярно мають проходити бактеріологічні обстеження, – каже заступник головного державного санітарного лікаря Тернопільської області Нінель ЦЯПА.

Жінка, яка за результатами лабораторних досліджень, стала джерелом розповсюдження інфекції, про те що вона є носієм збудника сальмонельозу, запевняє – не знала. Жодного покарання за це не передбачено – адже за законом, приватних осіб, які здійснили відповідне порушення, штрафувати заборонено. Зараз жінка проходить курс лікування, а попереду – повторне обстеження. Крім того, відповідні служби, продовжують проводити дослідження приватної садиби носія.

–          Відібрані яйця, відібрана питна вода – там збудників не виявлено. Паралельно з нами і з профілактичною метою надалі працюють ветеринари. Значить, господарства, які були залучені і звідки були забої тварин, у носія, у господарів працюють ветеринари з обстеженням всіх тварин, – каже Нінель ЦЯПА.

У санстанції наголошують, аби уникнути кишкових інфекцій, в жодному разі не варто забувати про правила особистої гігієни – якомога частіше мити руки з милом. Готувати їжу потрібно лише з доброякісних та свіжих продуктів. Чистим має бути і приміщення, де страви готують, а якщо їх перевозять, то транспорт повинен мати санітарний паспорт. Санітарні лікарі нагадують – аби не допустити подібних спалахів кишкових інфекцій, приготування страв для масового споживання варто довірити професіоналам.

 

Коментарі вимкнені.