Чи згодиться Степан Барна стати «цапом відбувайлом» у руках Порошенка

Вакантна посада голови ОДА вже стала приводом для “притчей во язицех” і темою для анекдотів. Наприклад: каже Порошенко до Крисака:

-Ну, що даю вам, нарешті Губернатора.

– Що ви, пане Президенте! Ще не можна. Ми ще не відробили.

– Та ви, пане Іване, вже досить заробили в тому кріслі. Тіштесь, що не про все зароблене ще ДФС знає.

– Та то не те…Пороблено в нас з тою посадою, розумієте? Ми то ще не відробили. Певно, треба яйцями. На Великдень спробуємо.

– Хочете, щоб вас знову люди яйцями закидали?

– Та ні. То не кидати. То викачати яйця треба. Але, ось, кажуть, що Президенту вже набридло те качання яєць в кріслі Голови ОДА і він, нарешті, таки призначить очільника області.

Ходять чутки, бо сам претендент не хоче коментувати, що Порошенко готовий погодити кандидатуру Степана Барни. Чи так воно – покаже час. Але є тут свої нюанси. Якщо С.Барна погодиться обійняти посаду, то навряд чи вона для нього стане затишною гаванню. Оскільки в ОДА ще залишилась і Хоптянова “спадщина” у вигляді кадрів регіонівської закваски, і абсолютна бездіяльність на цій посаді Сиротюка породила достатньо проблемних питань, котрі потребують достатньо непопулярних рішень.

А тут ще нові виклики на підході, в тому числі і місцеві вибори. Адже ні для кого не секрет, що управлінський склад державних адміністрацій – це і є той адмінресурс, котрий править бал на виборах. Тобто, з точки зору забезпечення інтересів БПП в місцевих радах, – кандидатура С.Барни є оптимальною і правильною.

Але чи погодиться нардеп Барна пожертвувати мандатом заради “гегемонії БПП” в місцевому самоврядуванні? Очолити зараз Тернопільську ОДА – треба мати достатньо сили волі. І бути готовим взяти на себе відповідальність в тому числі і за непопулярні рішення, і за діяльність попередників.

Безсумнівно, що новому Голові доведеться впритул зайнятись проштовхуванням реформ, новими кадровими призначеннями і, врешті, просто наведенням ладу в управлінському апараті області. Тобто, з якого боку не глянь: хто б не обійняв посаду, він отримає в певній мірі і велике навантаження, і роль цапа-відбувайла, адже в такі критичні моменти, як зараз чиновники, котрі виконують реальні завдання і дають відповіді на реальні виклики, швидко стають непопулярними і викликають у свій бік шквал критики.

Коментарі вимкнені.