Парламентські вибори-2012 на Тернопільщині пройдуть під домінантою «парашутистів»

Хоча до парламентських виборів в Україні ще більше року, але вже нині можна говорити, що політичний сезон розпочався як в Україні (з затримання Юлії Тимошенко), так і на теренах Тернопільщини. Стартові розклади «Номер один» спробувала проаналізувати разом з незалежним політичним експертом, керівником «Тернопільської експертної групи» Ярославом Чорнозубом.

. Як виявилось, основі фігуранти виборчих перегонів або вже відомі і їх потіснити за рік часу практично нікому не вдасться, або ж це будуть «парашутисти» з інших регіонів, які «переб’ють» місцевих грішми та авторитетом.

Нового Закону про вибори, а разом з ним і те, за якою системою будуть проводитися вибори до Верховної Ради, ще не прийнято (очікується, що це оперативно станеться наприкінці вересня –  на початку жовтня), але серед політичного бомонду ніхто навіть не сперечається, що вони відбудуться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою.

– Партія влади пішла дуже вдалим шляхом. Новий закон про вибори проконсультований з Вініціанською комісією, з багатьма європейськими інституціями, відповідно вибори за змішаною системою не викликають спротиву, в тому числі і серед опозиції, а тому його прийняття – справа часу, – зауважив Ярослав Чорнозуб.

Разом з тим сьогодні можна говорити тільки гіпотетично про те, як ЦВК поділить виборчі округи на Тернопільщині, але й тут політики схиляються до думки, що їх буде п’ять, при цьому три з них фактично вже визначені – перший з центром у Тернополі, другий – північний (Кременецький, Шумський, Лановецький, Збаразькоий райони), південний (Чортківський, Борщівський, Заліщицький райони). Що ж до інших двох, то по них йдуть торги, але однозначно, що ключовими на заході будуть Бережанський та Бучацький, на сході – Гусятинський та Підволочиський райони.

Отож аналіз розпочнемо з мажоритарних округів. Нині ми бачимо, що вертикаль влади досить зміцнена, відповідно на округах це сприятиме перемозі кандидатів, які щонайменше будуть лояльні до влади, а щонайбільше – будуть представниками цієї самої влади.

На півночі переможе «регіонал» або союзник ПР

До заяви Сергія Тігіпка про можливе злиття його партії «Сильна Україна» з Партією регіонів ніщо не передвіщувало хмаринок на електоральному небі нардепа-«регіонала» Ореста Муца. Він розглядався як фаворит на «червоному» окрузі, позаяк значна частина виборців цього округу є прихожанами УПЦ Московського патріархату. Але ситуація не така вже й проста, як може здатися…

– З неофіційних, але достовірних джерел, наближених до перший осіб «Сильної України», відомо, що розглядається можливість балотування по цьому округу дуже потужної і відомої в Україні людини з Києва з команди С. Тігіпка. Як буде за цієї ситуації і на кого буде зроблена ставка – вирішиться під час переговорів. З іншої сторони, ми розуміємо, що місцеві «регіонали» не дуже хочуть чужаків, тому цей процес буде складним, – зазначив незалежний експерт.

Значна частина відомих людей від БЮТу, зважаючи, що в Центрі, і тим більше на Сході чи Півдні їм нічого «хапати», будуть йти по округах Тернопільщини. Тому не виключаємо можливості, що там буде балотуватися досить відома, знакова людина з БЮТу, яка буде з фінансовою підтримкою відповідно матиме шанс створити серйозну конкуренцію представникам влади. Натомість однозначно можна говорити, щоб будь-який представник БЮТу з місцевих приречений на поразку. Все сказане вище стосується і кандидатів від «Фронту змін». Обласна організація ФЗ не показала людей, які можуть поборотися за такий значний приз, як «нардепство», тому від них очікується «парашутист».

Практично вирішено, що кандидатом від ВО «Свобода» по цьому округу буде керівник Тернопільської міської організації Михайло Головко.

– У нього є перспективи забрати голоси від кандидатів з БЮТу і ФЗ, натомість він не забере голосів ні від одного, ні від іншого кандидата від партії влади. Але поки що я не бачу можливості виграти по цьому округу у «свободівського» кандидата, – прогнозує політичний експерт.

На сьогодні вже прозвучала позиція про узгодженість кандидатів від опозиції по мажоритарних округах, але чи знайдуть спільну мову БЮТ, ФЗ і гіпотетично третій об’єднаний гравець від опозиції (Гриценко, Кирилинеко тощо), – важко сказати. Очевидно, що знову відбудеться взаємопоборення і на цьому виграє кандидат від влади.

 

Коментарі вимкнені.