На Тернопільщині понад 54 тисячі інвалідів

На Тернопільщині понад 54 тисяч громадян через незадовільний стан здоров’я визнані інвалідами. Особливе занепокоєння викликає те, що зростає число дітей з вадами фізичного та розумового розвитку. Водночас значна кількість проблем життєдіяльності цієї категорії людей залишається не вирішеною. Про це йшлося на розширеному засіданні колегії прокуратури області.

На засіданні колегії, що відбулося 8 квітня 2011 року в приміщенні наглядової установи, за участі керівництва прокуратури області, прокурорів районів, працівників апарату обласної прокуратури, представників органів виконавчої влади та державного контролю, розглянули питання про стан додержання законодавства щодо соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та правозахисної діяльності прокуратури з цих питань.

– Прокурорські перевірки свідчать про досить невтішний стан справ щодо додержання законодавства про соціальний захист інвалідів, а виявлені системні порушення викликають стурбованість, – наголосив прокурор Тернопільської області Іван Мельничук.

Іван Мельничук відзначив, що у регіоні зростає число дітей з вадами фізичного та розумового розвитку. Разом з тим, органи праці та соціального захисту населення не завжди дотримуються вимог законодавства щодо забезпечення такої категорії дітей технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення; управлінням освіти і науки та навчальними закладами області належним чином не реалізується державна гарантія дітям-інвалідам на здобуття освіти на рівні, що відповідає їх здібностям та можливостям, охоплення позашкільною освітою.

– Повірте, не завжди допущені прорахунки можна пояснити складною економічною ситуацією та браком коштів, – констатував Іван Мельничук. – Інколи владними структурами навіть не вживаються елементарні кроки до їх отримання – не розробляються кошториси та не подаються пропозиції щодо фінансування відповідних регіональних програм. Отже, основною причиною відсутності відчутних зрушень є, перш за все, пасивність, відсутність ініціативи у проведенні належної роботи, зацікавленості у кінцевому результаті.

Як наголосив перший заступник прокурора Тернопільської області Микола Люшненко, при тому, що в області вжито комплекс організаційно-практичних заходів на виконання Указу Президента України “Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими можливостями”, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування ще не створені належні умови для доступу людей з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури, приміщень державних органів, громадського транспорту.

– Такі факти встановлено практично у всіх районах області та місті Тернополі, – сказав Микола Люшненко. – Прокурорські перевірки, матеріали контролюючих органів, численні звернення громадян, повідомлення у ЗМІ свідчать про значну поширеність порушень прав і свобод інвалідів, передусім органами влади та самоврядування, покликаними реалізовувати державну політику у цій сфері. Головним управлінням праці та соціального захисту населення не здійснювався належний контроль за діяльністю відповідних підрозділів райдержадміністрацій, наданням реабілітаційних послуг центрами соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Всього, з питань соціального захисту інвалідів (не враховуючи реагування у сфері захисту неповнолітніх та охорони здоров’я) вже розглянуто 102 документи реагування. Притягнуто до відповідальності 81 посадову особу, відшкодовано 345 тис. грн.

Рішенням колегії визначено ряд заходів, спрямованих на підвищення ефективності правозахисної діяльності органів прокуратури у сфері соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями та поновлення порушених прав цієї категорії громадян, – повідомляє  прес-служба прокуратури області.

 

Коментарі вимкнені.