На Тернопільщині діє найбільше аматорських колективів серед усіх областей України

23 березня працівники культури відзначатимуть своє професійне свято. Лише на початку цього року, 6 січня, в Україні було прийнято закон «Про культуру». До цього галузь регулювали окремі закони про освіту, бібліотеки, театральну справу та інші. Завдяки появі узагальнюючого закону проблеми культури в Україні вирішуватимуться швидше та ефективніше.

Начальник профільного управління Тернопільської облдержадміністрації Григорій Шергей каже, що одним з найболючіших питань галузі в області є те, що мистецьких послуг середньостатистичний мешканець села одержує приблизно у сім разів менше, ніж у місті. Це зумовлено слабшим розвитком культурних і мистецьких закладів у районах, та особливо – у селах. Серед інших проблем – соціальний захист працівників культури та фінансування галузі.

Григорій Шергей: «З однієї сторони ми констатуємо цифри, коли іде розрахунок на галузь – надходження коштів ніби зростає. Однак вони зростають для забезпечення інших статей: збільшення зарплати, ріст цін на енергоносії і таке подібне. На превеликий жаль, на статтю розвитку коштів у нас практично немає».

Однин з найефективніших способів вирішити проблему з розвитком культури на Тернопільщині – створити базову мережу установ, які б утримувались за державний кошт. Таку оптимізацію галузі, каже Григорій Шергей, розпочнуть з наступного року. Також за новим законом працівники культури більше не працюватимуть на пів або чверть ставки – усіх обіцяють перевести на повну. Для цього області необхідно додаткових 12 мільйонів гривень.

Григорій Шергей: «Ми розуміємо, що фінансові та інші органи, які наповнюють державний бюджет, будуть рахувати: чи знайдуть вони для культури цих 12 додаткових мільйонів. Ми ж будемо вимагати дотриматися виконання цієї статті закону. Як нам вдасться знайти спільну мову і хто переможе – це питання часу».

Ще одне питання, яке область вирішуватиме найближчим часом – розвиток сільських клубів, які потребують забезпечення апаратурою та транспортом, а також популяризація сільських фестивалів. Сьогодні на Тернопільщині діє 325 аматорських колективів, що є найвищим показником, порівняно з іншими областями України, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.