У Тернополі чергове розформування: цього разу ліквідовують ЖЕК

Під стінами міської ради 22 березня відбувся черговий пікет. Обурені працівники ЖЕКу «Залізничник» виступають проти розформування їхнього підприємства. Також протестуючі вимагають виплати заборгованої заробітної плати, яку їм не виплачували кілька місяців. За словами працівників «Залізничника», грошей вони не отримали, оскільки попередній власник довів ЖЕК до банкрутства.

Мер Тернополя Сергій Надал стверджує, що до фінансових проблем підприємства міська рада ніякого відношення не має. Проте заробітну плату жеківцям виплатить.

Сергій Надал, міський голова (звертаючись до людей): «Це було комунальне підприємство, окрема юридична особа, яка сама несла відповідальність за свої борги. Міська рада не несе відповідальності за ті борги, які створило ваше підприємство. Але ми сьогодні виступаємо за те, щоб місто було прибране і щоб ви були працевлаштовані. А всю зарплату ви отримаєте. Будемо робити так, щоб получили якомога швидше».

Розформовувати «Залізничник» вирішили тому, що ЖЕК не виправдав сподівань міської влади. Проблеми в роботі підприємства були ще впродовж кількох минулих років. Але з 1 грудня 2010-го начальнику ЖЕКу встановили випробувальний термін. Проте в результаті, каже перший заступник міського голови Петро Ландяк, зберегти «Залізничник» не було можливості.

Петро Ландяк, перший заступник міського голови: «Я тоді сказав, що дамо у грудні шанс: чи у вас буде достатньо доходів для того, аби поволі перекривати збитки. Працювали місяць. Я покликав до себе бухгалтера, який приніс інформацію про те, що вони не можуть перекривати збитки. Тоді ми побачили, що виникає «патова» ситуація».

Зараз Сергій Надал обіцяє працевлаштувати всіх працівників «Залізничника» без винятку. Їх планують розподілити по інших ЖЕКах. Але самі працівники підприємства в таке вирішення проблеми не дуже вірять.

Ольга Шукайлик, майстер дільниці КЖЕП «Залізничник»: «На даний час наші проблеми влада не може вирішити. Нам говорять, що будуть всі працевлаштовані, хоча на даний момент ми вже знаємо, що працевлаштованими будуть не всі. Тому що вже в деяких ЖЕКах сказали, що мають своїх майстрів. Як буде далі, ми ще не знаємо. З нами сьогодні розмовляли, але конкретно нам ще ніхто нічого не сказав».

Сергій Надал, міський голова: «Те, що один чи інший ЖЕК говорить – не завжди є правдою. Тобто будинки передавались на обслуговування з тією умовою, що вони в той же час забирають до себе на працевлаштування людей. Це питання однозначно вирішене».
Є в працівників ЖЕКу «Залізничник» й інші версії того, що сьогодні відбувається з їхнім підприємством.

Ольга Шукайлик, майстер дільниці КЖЕП «Залізничник»: «Я думаю, що це все відбувається через те, що ЖЕК «Залізничник» знаходиться в центральній частині міста, біля кінотеатру «Перемога». Там є 26 сотих землі. Ходять чутки, що там вже є проект на створення розважально-торгового центру».

Для кого насправді приваблива ділянка в центрі Тернополя – поки що невідомо. Чи пов’язане розформування ЖЕКу «Залізничник» з планами міської ради відкрити в кінотеатрі «Перемога» «Український дім» – у міській раді також не кажуть,  повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.