Від колишніх студентів-бюджетників вимагають повернути гроші за навчання

Харківські вузи розсилають випускникам листи з вимогою повернути державі гроші, витрачені на їхнє навчання, – повідомляє ТСН.

 

Днями випускники трьох вузів (ХНУРЕ, ХПІ та Академії культури) отримали з альма-матер попередження, в якому сказано, що згідно з постановою Кабміну, студенти, які відучилися на бюджетній основі, зобов’язані відпрацювати за місцем призначення 3 роки, тим же, хто не з’явився на місце роботи, доведеться в судовому порядку відшкодовувати вартість свого навчання, пише Сегодня.

 

“Я закінчив університет за фахом інженер телекомунікаційних мереж ще в 2009-му, а 1 квітня отримав повідомлення, мовляв, я не відпрацював призначені три роки, тому тепер потрібно повернути гроші за диплом. У той час як я вчився, рік навчання на контрактній основі коштував близько 4000 грн, А значить повертати доведеться мінімум 20 000 грн”, – розповідає випускник ХНУРЕ Руслан С.

 

В університеті хлопцеві підтвердили, що матеріали вже направлено до суду та прокуратури, а після розгляду йому належить повернути гроші, які держава витратила на його навчання.

 

“Я з цим не згоден, адже направлення на роботу нам не видавали. Після закінчення вузу, як і просили, я приніс довідку про працевлаштування з “Укртелекому”, але поки я доучувався, на підприємстві почали скорочувати співробітників, тому про працевлаштування вже не могло бути й мови. З тих пір безрезультатно шукаю роботу за спеціальністю, хоча держава повинна була мене працевлаштувати”, – каже хлопець.

 

У вузах відкрито зізнаються, що іншого вибору, як йти до суду, у них просто немає. “Ми змушені вимагати від студентів-бюджетників, щоб вони повернули витрачені на їхнє навчання держкошти. За останній рік у нас 6-8 бюджетників, які отримали направлення на роботу, але не відпрацювали встановлений термін”, – заявив ректор НТУ”ХПІ”Леонід Товажнянський.

 

За даними КРУ в 2010-му, 28 випускників Харківської академії культури проігнорували роботу в держсекторі, а на їхню освіту країна витратила 228 000 грн. Юристи ж радять одержувачам “листів щастя” не панікувати і чекати виклику до суду.

 

“На моїй пам’яті не було ще жодного подібної справи, яку виграла б держава. Справа в тому, що в нашому законодавстві не прописані механізми підрахунку подібних збитків, а значить справа, швидше за все, не дійде до суду”, – вважає юрист Юрій Аксьонов. Проте колишні студенти серйозно стурбовані і шукають адвокатів.

Коментарі вимкнені.