“Владометр” буде контролювати обіцянки тернопільських політиків

Шістнадцятого червня у «Козі» усі бажаючі могли поспілкуватися із головним редактором унікального інтернет-ресурсу «Владометр» Вахтангом Кіпіані.  Метою зустрічі, як пояснив сам журналіст, є бажання  показати досягнення даного ресурсу за десять місяців його існування.  А метою самого «Владометра» є перспектива «виховати» чесних політиків.  Важелями на сайті управляти можуть бути усі відвідувачі ресурсу, які надсилатимуть «обіцянки» можновладців, або ж голосуватимуть за доцільність чи недоцільність останніх. До слова, критеріїв обіцянок на сайті є чимало, як то кажуть «до кольору – до вибору».

–          Кожен сайт робить новини, а ми – обіцянки. – зауважив Вахтанг Кіпіані. – Їх вже назбиралось  2727,  дані вони 141 особою та 17 партіями.

Як розповів журналіст, над даним сайтом працює всього троє людей: він сам та ще двоє редакторів, отже охопити всі обіцянки дуже складно. Тому закликає громадськість до участі у громадському житті за опосередкуванням ресурсу. При чому, беруться до уваги обіцянки, які оприлюднені у ЗМІ (яким можна довіряти), за допомогою відео чи аудіо файлів, виголошені усіма посадовцями від рівня голів селищних рад і до обіцянок нашого Гаранта.

–          – Як правило, коли приходить час виборів, виборці забувають, що ж їм обіцяли перед попередніми виборами, чи виконані ці обіцянки. Та й політики нерідко «замітають сліди», приховуючи передвиборчі програми, то ж виборцям залишаються лише спогади без жодного документального підтвердження.  Підтвердити те, що дана обіцянка була озвучена фактично неможливо. З метою фіксування усіх обіцянок , навіть досить чудернацьких (такі на сайті позначені кольоровою парасолькою), і створено сайт «Владометр».

–          На сайті визначаються «святі» (ті, хто виконує обіцянки) та «балакуни» (прикрашені червоними ріжками «обіцяльники», які не виконують обіцянок).  Кожна обіцянка перебуває в певному статусі: статус не визначено, обіцянка дотримана, компроміс, обіцянка не виконана, тупик, в роботі, дивна обіцянка. При цьому компромісом називають будь-яку логічну розв’язку обіцянки, якщо в повному обсязі її виконати неможливо. А тупик – це такий стан обіцянки, коли виконання її неможливе з певних суб’єктивних причин, приміром завершення терміну каденції і т. п.

–          Питання, над яким зараз ломають собі голови керівники проекту – це визначення своєрідного індексу владометра, адже обіцянки бувають різними, соціальна значущість кожної з них відмінна. Приміром, політик може пообіцяти прийти вчасно на прес-конференцію, і виконати цю обіцянку, а може пообіцяти «підігріти тротуари», що значно складніше виконати. Власне і оцінка виконання таких обіцянок мала б бути різною. Індекс владометру ( «вартості» обіцянок) зараз перебуває у стані розробки, то ж редактори сайту чекають ідей про вдосконалення цієї системи  і від своїх читачів.

До слова, про «гріття тротуарів»  розмовляли обидві сторони: і слухачі, і Вахтанг Кіпіані. Обіцянка «висить» в розряді невиконаних мером Тернополя Сергієм Надалом,  при цьому Сергій Віталійович вже тривалий час «розцілований» на «Владометрі». І якщо присутні в залі висловились досить радикально про те, що мер мусить виконати обіцянку, як і пообіцяв, до зими, то Вахтанг Кіпіані порадив до даної обіцянки варто ставитись не так жорстко.

–          Коли людина на порозі до влади, вона оцінює свої можливості трішки по-іншому, ніж тоді, коли вже сідає в крісло, і бачить все з позиції реального керівника. Тобто, багато чого стає складнішим, ніж нам здається. І хоч обіцянка є, головною її метою є зробити так, щоб люди не падали, не ломали собі руки-ноги. Яким чином це буде досягнуто – не найважливіше. Цілком ймовірно, що «гріття» тротуарів економічно не обґрунтована задумка і дане питання вирішиться по-іншому із вигодою для мешканців міста.

–          Назагал, оцінок діяльності будь-яких політиків чи політичних сил з уст журналіста не прозвучало, оскільки, як він сам пояснив, сайт абстрагується від критики чи похвали. Їхнє завдання – фіксування обіцянок, які були дані посадовими особами народові.

Та таке лояльне ставлення  та розуміння  проблем місцевої влади не зупинило депутата Тернопільської обласної ради, свободівця Володимира Бобка спровокувати відвертий конфлікт із Вахтангом Кіпіані. Він  «наїхав» на Кіпіані за те, що на стіні «Фейсбуку» прочитав напис, у якому йшлось про те, що українці діляться на дві частини: на таких, які по-справжньому люблять Україну і таких, які (цитата): « теж дуже люблять свою країну – але не реальну – складну і прекрасну, а вигадану, ідеальну “українську Україну” – без російськомовних, росіян, євреїв, гагаузів та інших грузинів, “ліберастів”, професорів УКУ та всіх інших “козлов, которые мешают нам жить” (копірайт Януковича). На диво, всі другі є членами та прихильниками “Свободи”.

–          Це Ваше? – перепитав Володимир Бобко. Журналіст, який не очікував такого завершення цікавої бесіди, відповів, що так, ці слова належать таки йому. І що він має право думати так, як йому хочеться, і ділитись своїми думками з своїми друзями.

На що пан Бобко  почав вимагати вибачення, мовляв, його гідність була ображена, як і решти тернополян, які проголосували за «Свободу».  Вахтанг Кіпіані повідомив, що серед його друзів є чимало «свободівців», які підтримують цю тезу, і відносяться до неї із розумінням.  А на закид про те, чому він, «розумний грузин» приїхав до України вчити українців, пояснив, що є громадянином України, як і всі члени його сім’ї, що тут народився  і виріс. Хоча  вибачення прозвучало, та пан Бобко вже не міг заспокоїтись, і почав у досить агресивному тоні наголошувати на тому, що сайт «Владометр» зроблений під вибори, і скоро стане чиєюсь власністю.

Олена Веселка

Фото Ірини Вихрущ

-1 thoughts on ““Владометр” буде контролювати обіцянки тернопільських політиків

  • 00:30 | 18.08.2011 о 00:30
    Permalink

    Хто він такий той Кіпіані, що за нього пишуть, ну створив собі сайт грузин, тай добре, але таких як він тисячі то що про всіх писатимуть. Тай пише на погляді той Кіпіані всякі нісенітниці. Ніхто нікого не ділить на два хай перед тим як таке писати прочитає статут свободи і не розповідає байочок. Наші люди дак любять казкарів що просто дивно.

  • 09:15 | 18.08.2011 о 09:15
    Permalink

    роблять кіпіш через невиконані обіцянки.але забувають. що частину треба виконувати чи готувати трохи більше як 9 місяців. зарааз вони людину звинуватять, а потім обіцянка зробиться. як бути?

  • 10:42 | 18.08.2011 о 10:42
    Permalink

    Так, на сайті є обіцянки які мають тривалий термін виконання, здебільшого вважаєтьсЯ, що обіцянка мала б виконатись протягом каденції посадової особи. І виставляння обіцянок на сайт – це не звинувачення, а просто їх фіксування для громадськості)

  • 11:27 | 22.08.2011 о 11:27
    Permalink

    Бобко мудак редкий. Сам в житті нічого не добився, а других хоче навчити. Позор в рядах Свободи

Коментарі вимкнені.