«Двоголовий орел» Аксьонов, або Неприродна мутація

Учора на першій «російській» сесії новообрана Держрада Криму одностайно, себто 75 голосами, пристала на пропозицію президента РФ Володимира Путіна місячної давності щодо призначення 41-річного Сергія Аксьонова так званим главою Криму. У цьому «одобрямсі» були голоси його батька, що, нагадаю, прогнозовано отримав перемогу від «Єдиної Росії» на «мажоритарці», і сестри дружини, котра висувалася за партійним списком.

Перед цим у сесійній залі чітко, як по нотах, розіграли «демократичну» процедуру вибору. Річ у тім, що Путін у вересні запропонував кримським депутатам розглянути одразу трьох претендентів — самого Аксьонова, а також міністра екології Криму Геннадія Нараєва (від Компартії РФ) і депутата Держдуми РФ Олександра Терентьєва (від «Справедливої Росії»). Але двоє останніх учора навіть не спробували створити видимість конкуренції. «Альтернативи Аксьонову немає. Пропоную всім депутатам підтримати його одноголосно», — сказав Нараєв, тим самим зберігши свій міністерський портфель. «Було б злочином не дати можливості моєму другу (Аксьонову. — Авт.), мужній людині очолити Крим», — підтримав його почин інший конкурент Терентьєв.

«Мужній людині» не залишалося нічого іншого, як скласти присягу на вірність Росії. А ще з посиланням на відповідну статтю кримської Конституції заявити про особисте рішення суміщати цю посаду з прем’єрською. На його ж пропозицію депутати також затвердили кандидатури двох перших заступників і вісьмох заступників голови уряду та ще двох міністрів. Варто зазначити, що в попередника Аксьонова, Анатолія Могильова, заступників було вдвічі менше.

У своєму «тронному» виступі Аксьонов у кращих традиціях пріснопам’ятного «подхалімажа» радянського періоду подякував Путіну за підтримку. І повідомив, що «сьогодні» (9 жовтня. — Авт.) не буде телефонувати Володимиру Володимировичу щодо «обговорення» свого призначення. «Президент сьогодні у Чебоксарах, тому турбувати його з цього приводу точно не буду — у нього там засідання ради чергове. Всьому свій час», — зауважив Аксьонов.

УМ

Коментарі вимкнені.