Чоловік-дебошир з Львівщини влаштував “диверсію” в магазині “Барвінок”

– Ця людина або на голову хвора, або “білочка” зловила. По-іншому не скажеш, бо на п’яного не схожий, – розповідає тернополянин Сергій Сеник. – Чоловік зайшов з цигаркою в магазин, а коли йому зробили зауваження, почав все довкола трощити. Розбив холодильні вітрини, покидав стелажі з продуктами. Зі скаженим поглядом жбурляв усім в людей. Наче біс в людину вселився. Єдине, що піни на губах бракувало.

Тернополянин, який із такими словами звернувся в редакцію телефоном, був свідком того як невідомий чоловік влаштував “диверсію” в магазині “Барвінок”, що на Руській.
“Вони мене вбити хочуть”, – пише “20 хвилин”.

Сталося все в суботу, 3 березня, близько 19.00. У магазині на той час було більше десятка покупців.
– Не знаю, що на людину найшло, – продовжує пан Сергій. – Але мені було страшно. Його ніхто не міг спинити. Охорона магазину взагалі десь пропала. Слава Богу, швидко приїхали працівники “Беркута”, якшо не помиляюся. Але навіть за той час він таке в магазині влаштував, ніби там битою хтось пройшовся. Він і до міліції скакав. Інші люди розповідали, що до того, як почати все трощити, чоловік повторював: “Вони мене вбити хочуть”. Хоча в той час біля нього нікого не було.
У понеділок, 5 березня, у “Барвінку” розгардіяшу вже не було помітно. Залишалися розбитими лише вітрини холодильників.
– Ви б у суботу те все бачили, – каже одна з працівниць. – Весь вечір і в неділю те все прибирали, полиці і вітрини ремонтували, товар розкладали. Але ви краще до керівництва зверніться, може розкажуть.
Представники адміністрації повідомили, що нічого прокоментувати не можуть і дали номер до юриста з Львівського офісу. Там 5 березня повідомили, що юриста на роботі до кінця дня не буде. Тож з’ясувати офіційну вартість збитків не вдалося. Тернополяни ж, які причетні до магазину, натякають що підрахунок збитків йде навіть не на тисячі, а на десятки тисяч.

Заспокоювати не варто.

В міліції розповіли, що чоловік-дебошир не місцевий — з Львівської області. Зараз він під арештом на 15 діб через злісну непокору працівникам міліції.
Чоловік, як з’ясували правоохоронці, спершу поводився в магазині спокійно, – розповідає начальник відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Петро Колісник. – Проте, коли запалив цигарку і почув зауваження від працівників магазину, почав реагувати неадекватно. Зараз не можемо сказати, чи чоловік був в стані алкогольного спяніння, чи має певні психічні розлади. Або ж два цих фактори були одночасно. Сам він із Львівської області. Наразі його затримали. Стосовно його вчинку працівники міліції вичають усі обставини. Відповідно приймуть рішення – порушувати кримінальну справу чи ні. Шкоду магазину він завдав чималу.

Весняне загострення.

Оскільки очевидці трафунку ознак сп’яніння в чоловіка не помітили, та й поведінка, як на звичайне сп’яніння аж надто агресивна, ми попросили прокоментувати ситуацію практикуючого психолога Наталію Гаєвську.
– У весняно-осінній період відбувається загострення в людей, які є емоційно нестабільними і які мають певні порушення психіки, – говорить пані Гаєвська. – Це характерно для депресивних розладів, проявів агресії. Судячи з вашого опису, людина почала себе дуже агресивно вести. Часто такі люди самі доволі некритично ставляться до свого здоров’я. Людина може знати, що в неї є певний діагноз, але дуже легко до цього ставитися. Може бути й таке, що люди знають, що зними може щось таке статися, але не відчувають того моменту, коли вже все почалось.
Цілком можливо, що в того чоловіка було не загострення психічного розладу, а так звана в народі “білочка”, а в медицині делірій, зауважує фахівець. Адже визначити конкретну причину може лише фахівець і лише під час безпосереднього спілкування з людиною.
Наталія Гаєвська також порадила, як взаємодіяти з такими людьми і як вести себе в подібних ситуаціях.
– В жодному випадку не потрібно намагатися з ними контактувати, – радить психолог. – Не варто їх заспокоювати чи переконувати. Люди в такому стані часто відчувають себе як тварина, загнана в кут. Вони не бачать виходу з ситуації, а їхні дії – непередбачувані та неадекватні. В їхньому світі ви можете виступити ворогом. А до ворогів проявляють агресію… Тому краще не зачіпати таку людину, а подбати про свою безпеку. І обов’язково зателефонувати навіть не на “102”, а швидше на “103”, бо медики більш підготовлені до роботи з такими людьми.

Коментарі вимкнені.