“Бермудські” ями на тернопільському озері, або чому топляться люди (фото не для слабонервних)

Тіло чоловіка, який втопився на "Циганці"

 

Практично щодня у спекотну погоду від необережного поводження на воді гинуть люди. Так, станом на 18 липня в Тернопільській області від необережного поводження на воді загинуло 39 чоловік, шестеро з яких – діти. В обласному управлінні МНС «Погляду» надали кількість загиблих за аналогічний період за останніх три роки. Статистика більш ніж сумна: 2010 рік – 18 чол.; 2009 рік – 34 чол.; 2008 рік – 45 чол. Багато людей гине тому, що купається у непристосованих місцях, у Тернополі таким непристосованим місцем є «Циганка».

 

 

Рятувальники шукали тіло, а поруч веселились і купались люди

15 липня сталась чергова трагедія на Тернопільському озері, так званій «Циганці». Невелика компанія, після гри у футбол, вирішила покупатися. Тернополяни від надмірної спеки рятувалися зануренням у воду. Двоє хлопців раптово почали тонути, одного вдалося врятувати, а інший пішов на дно. Як розповіли рятувальники, водолази, які в цей час чергували на «Дальньому пляжі», змушені були кинути свій пост і приступити до пошуків під водою на протилежному березі. Очевидці події не могли точно показати місце трагедії. Люди, які бачили юнака, спочатку кинулися до човнової станції, потім коли прибігли назад, вже точно не змогли показати місце утоплення.

Можливо, через це водолази не змогли в той же день знайти тіло загиблого, хоча пошуки тривали майже до 22 години, поки не стемніло. Зранку, наступного дня, пошуки було продовжено. Тіло знайшли одразу. Виявилося, що хлопець втопився на відстані приблизно 20 метрів від берега.

За словами рятувальників, найстрашнішим в цьому випадку було те, що під час пошуку загиблого, в радіусі кількох метрів, продовжували плавати та веселитися люди.

– Вже здавалося ось вона, наглядна картина – поруч загинув хлопець, ридають на весь пляж батьки та родичі – саме тепер настав вирішальний момент, щоб задуматися чи варто купатися там, де забороняють, – вважають еменесники, – Але люди відірвалися від свого відпочинку ненадовго, а потім знову полізли у воду.

Люди топляться через ями

– Ще за часів СРСР для очищення ставу від намулу та поглиблення його залучалася спеціальна машина – земснаряд. Результатом його роботи є велика кількість ям глибиною до 18 м, – розповів Погляду начальник рятувально-водолазної служби в Тернопільській області Василь Козак, – Саме вони і несуть основну небезпеку для тих хто купається.

За словами Василя Козака, людина, потрапивши в зону, розміщену над такою ямою, відразу відчуває різкий перепад температури, що призводить до судоми, а якщо яма поруч з берегом, то люди, які цього не знають, найчастіше під час ігор у воді, провалюються на дно. Пан Козак вважає, що так сталося і цього разу: яма, глибиною 7 метрів була поруч з берегом.

–  Наш водолаз, знайшовши яму, спочатку був на 5-ти метровій глибині, а пройшовши кілька кроків раптово провалився ще глибше, де і знайшов загиблого, – розповідає Василь Козак, – Я, користуючись нагодою, вкотре застерігаю жителів міста про небезпеку купання у непристосованих для цього місцях. Мало того, що люди самі гинуть, так через це, водолази змушені кидати напризволяще живих людей і їхати шукати вже мертвих. А так не повинно бути. Є пляж, на якому рівне та розчищене дно, є попереджувальні буйки, а насамперед – поруч рятувальники, основне завдання яких надання невідкладної допомоги утопаючому, а не кількаденний пошук під водою загиблих. В нас дуже обмежений штат, тому кожен такий пошук, а тим більше в іншому місці – це ризик для тих хто береже своє життя і відпочиває на водних об’єктах в пристосованих для цього місцях.

Можна купатись тільки на Дальньому

З проханням роз’яснити чому люди гинуть на Тернопільському ставі, зокрема в недозволених для купання місцях, «Погляд» звернувся до директора  комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку м.Тернополя» Липки Ігоря Михайловича. За словами чоловіка, всюди розставляємо таблички з написами «Купатися заборонено».

 

–          Більше нічого не можемо зробити, так як не маємо повноважень, щоб в чомусь обмежувати людей, – каже пан Липка.

Втім, як переконались журналісти Погляду,  на «Циганці» – табличок немає, є лише попереджувальні написи на асфальті. Як пояснив пан Липка, щити виставлялися вже кілька разів, але люди замість того щоб читати, ламають їх. Час від часу їх поновлюють, – результат той же. Тому прийнято рішення робити попередження на асфальті, в той час як виготовляються нові щити.

Ігор Липка каже, що «Циганка» – несанкціонований пляж. На озері лише одне місце, де дозволено купатися – так званий «Дальній пляж» на території парку «Загребелля». Цей пляж є паспортизованим, тобто приведеним до всіх стандартів, там безпечне та досліджене дно, є постійний рятувальний пост.

–          Ну ось я вам зараз скажу, що купатися заборонено, а надворі сорокаградусна спека, – каже Пан Липка, –  Можливо Ви і ще дехто послухаєте, а решта? Ще не було б дивним якщо би купалися лише діти, але тут, навпаки – у всіх недозволених місцях відпочивають старші люди, які приходять із своїми сім’ями, з дітьми. Розумієте, ми не є контролюючим органом, ми маємо інші завдання.

Людям треба визначитись – вони хочуть купатися чи жити

Згідно нормативно-правових актів керівники установ, які використовують водойми з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку громадян, несуть персональну відповідальність за охорону життя людей в межах закріпленої ділянки водної поверхні. Втім, Ігор Липка переконаний, люди мають бути обережніші.

– Якщо хтось лізе в воду там, де не можна купатися, як я можу нести відповідальність за життя того хто нагло лізе в воду? Людям треба зрештою визначитися – вони хочуть купатися чи жити, – вважає директор комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку м.Тернополя», –  В нас же народ такий – чим більше забороняєш, тим більше те роблять. Наша основна функція – прибирання території і я не можу сказати своєму підлеглому, двірникові, наприклад, щоб пішов вигнав з води людей. Його в кращому випадку не послухають. А рятувальник буде стояти лише у визначеному для купання місці. Візьміть наше озеро – будь-яке місце є потенційним місцем для купання. А де взяти стільки рятувальників, щоб ставити їх через кожні 10 метрів. Де їх стільки взяти? Люди повинні самі розуміти на яку небезпеку наражаються. Візьмемо для прикладу світлофор: горить червоне світло, а людина все-одно перебігає і попадає під колеса машини – хто винуватий, водій авто чи пішохід? Якщо пише «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО», значить ЗАБОРОНЕНО.

Міський голова Тернополя Сергій Надал розповів, що ще в квітні ним видано розпорядження про заходи щодо попередження загибелі людей на воді (від ред. «Погляду» – розпорядження міського голови від 21.04.2011 №214 «Про попередження нещасних випадків на водних об’єктах в літній період 2011 року»), яким було  дано завдання щодо паспортизації пляжу та виставлення попереджувальних знаків у заборонених для купання місцях.

– А люди справді ламають знаки. На жаль свідомість деяких надто низька. Тому приходиться писати на асфальті, – вважає мер, – Це вже відкладено в свідомості тернополян, вони завжди там купалися. Не може міська рада поставити там наглядача, який буде постійно відганяти людей. Єдине, що можливо це постійне проведення профілактично-роз’яснювальної роботи: в школі, інституті, через засоби масової інформації

 

-1 thoughts on ““Бермудські” ями на тернопільському озері, або чому топляться люди (фото не для слабонервних)

  • 15:37 | 18.07.2011 о 15:37
    Permalink

    Матеріал цікавий. а фотки не варто такі..ставити..хоча б з поваги до читачів

  • 15:52 | 18.07.2011 о 15:52
    Permalink

    А може хоч фотки привернуть увагу і заставлять читачів поважати своє життя.

  • 16:14 | 18.07.2011 о 16:14
    Permalink

    не можна такі фото ставити. матеріал можуть читати вагітні. мені, наприклад, зле стало. це неетично з точки зору журналістики.

    • 18:56 | 18.07.2011 о 18:56
      Permalink

      Ну на початку статті ж стоїть попередження про те. що фото не для слабонервних. Знач вагітним сюди зась

  • 21:06 | 18.07.2011 о 21:06
    Permalink

    Добре, що хоч цього року Дальній пляж відкрили, трохи його впорядкували, а то минулого року Ромцьо геть його занедбав, шо навіть санстанція не дала дозвін на експлуатацію! Ше трохи і може будемо мати європейського зразка пля?

  • 21:14 | 18.07.2011 о 21:14
    Permalink

    “Дорогі” міський голова міста Тернополя і директор комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку м.Тернополя»! А що, забезпечити виконання вищезгаданого розпорядження націоналістам слабо? У вас є “мерський поліцейський підрозділ”, нехай працює. 20 років ми тільки і чуємо владні блюзнірські відмазки, на кшталт: – Немає коштів; – Наші рішення не виконуються, та інші (як у цій статті). Скажіть, українські перемоги почнуться з Тернопілля?

  • 09:41 | 20.07.2011 о 09:41
    Permalink

    А моя колега по роботі побачила ті фото, і замість скиглення, мовляв страшно – позвонила синові, щоб більше неходив сам на озеро. Та й мене самого якраз фото і вразили – я б напевне й не читав того всього

  • 11:35 | 20.07.2011 о 11:35
    Permalink

    я скажу одне що наш пляж ніколи не буде впорядкований….на “дальний пляж” дали дозвіл на купання тільки через те що крутились гроші,бо він в порядок не приведений ..хтось бачив пляжі за кордоном??великі мусорні бачки стоять, чисто кожних 20 метрів сидять рятувальники …а в них коштів нема??? язики їм поскручувати треба ….та влада до доброго не приведе тільки на наших грошах будинки побудують але нічого не зроблять ….випустили б воду з озера почистили б те озеро привези до порядку…і тоді вже можна було б про щось говорити

Коментарі вимкнені.