Через необережність вісім смертей за цей рік

Тернополянин поповнив список смертей внаслідок ураження електричним струмом. Так, у с. Стінка Бучацького району біля трансформаторного блоку високої напруги на території не діючого колгоспного току виявлено труп хлопчика 14 років, жителя с. Стінка Бучацького району.

Від початку 2011 року вже сталося вісім випадків травмування із смертельними наслідками внаслідок ураження електричним струмом сторонніх осіб на обладнанні підприємств електроенергетичної галузі, з яких троє дітей.

Як розповів помічник голови правління-генерального директора з питань охорони праці ВАТ “Тернопільобленерго”, Володимир Остап’юк, 1 травня цього року на підстанції ПАТ ЕК “Чернівціобленерго” був знайдений учень, який самовільно відімкнув замок на дверях трансформаторної підстанції.

А 22 травня, унаслідок доторкання до обірваного проводу, який належить електромережам ПАТ “ЕК Херсонобленерго”, була смертельно уражена десятирічна дитина.

Ще один нещасний випадок на електрообладнанні ПАТ ЕК ‘Чернівціобленерго” стався 6 травня, там чоловік намагався самовільно замінити запобіжники 10 кВ за допомогою пласкогубців і внаслідок доторкання до струмоведучої частини був смертельно уражений електричним струмом.

Два нещасних випадки трапилося на обладнанні ВАТ “Одесаобленерго’, так 14 травня цього року, при спробі крадіжки обладнання (клемного роз’єму та частини кабеля) потерпілий наблизився на недопустиму відстань до струмоведучих частин і був смертельно уражений електричним струмом. Про спробу крадіжки говорив зірваний замок на дверях та пакет з інструментами, знайдений біля  загиблого.

Інший смертельний випадок стався 25 травня теж цього року при спробі самовільного підключення до мереж ВАТ “Одесаобленерго”. Загиблий піднявся на опору з метою підключення вводу в будинок, адже електропостачання було повторно відключено через несплату.

Ще один смертельний випадок, на вводі в будинок, стався 24 травня цього року  на Віничинні. Там чоловік у стані алкогольного сп’яніння піднявся по металевій драбині до вводу в будинок і був смертельно уражений струмом, повідомлень щодо відсутності напруги у даному населеному пункті не надходило.

За крадіжку поплатився життям і мешканець Хмельниччини, який 19 травня цього року проник на підстанцію 110/10 кВ і намагався зрізати алюмінієвий провід. Внаслідок доторкання до струмоведучих частин був смертельно уражений електричним струмом. На місці нещасного випадку було виявлено інструменти для зрізання проводу.

“На щастя на енергообладнанні ВАТ “Тернопільобленерго” цього року не було нещасних випадків із сторонніми особами, — пояснює Володимир Остап’юк. – Але, враховуючи, що і сьогодні мають місце крадіжки обладнання, то до нещасного випадку може бути один крок. Особливо хочеться наголосити, що діти уже на канікулах і мають більше вільного часу, тож батькам потрібно пильнувати аби вони не гралися біля трансформаторних підстанцій. А в разі виявлення зірваного замка на дверях або ж обірваного проводу виставляли охорону і повідомляли відразу район електричних мереж”.

Якщо ж людину уразило струмом, то потрібно відразу звільнити потерпілого від доторкання до струмоведучих частин, до яких він торкається а тоді викликати швидку, наголосив Володимир Остап’юк.

Для звільнення потерпілого від струмоведучих частин або провода напругою до 1000 В слід скористатись канатом, палицею, дошкою або будь-яким сухим предметом, що не проводить електричного струму.

Потерпілого можна також відтягнути за його одяг (якщо він сухий та відстає від тіла), уникаючи дотику до оточуючих металевих предметів та частин тіла. З метою ізоляції рук той, хто надає допомогу, повинен одягнути діелектричні рукавиці або обмотати руку шарфом, натягнути на руку рукав піджака або пальто, накинути на потерпілого гумовий килимок, прогумований матеріал (плащ) або просто сухий матеріал. Можна також ізолювати себе, ставши на гумовий килимок, суху дошку або непровідну підстилку, жмут одягу. При відділенні потерпілого від струмопровідних частин рекомендується діяти однією рукою, щоб самому не бути ураженим струмом, пояснює Володимир остап’юк.

Якщо електричний струм проходить в землю через потерпілого і він судорожно стискає один провід, то простіше перервати струм, відокремивши потерпілого від землі (підсунувши під нього суху дошку, або відтягнувши за одяг), дотримуючись при цьому запобіжних заходів. Можна також перерубати дроти сокирою з сухою ручкою або перекусити їх інструментом з ізольованими ручками. Перерубувати або перекушувати проводи слід пофазово, тобто кожний провід окремо, при цьому рекомендується стояти на сухих дошках, на дерев’яній драбині.

Для звільнення потерпілого від струмоведучих частин під напругою понад 1000 В слід одягнути діелектричні рукавиці та боти і діяти штангою або ізольованими кліщами, розрахованими на відповідну напругу.

Не слід забувати про небезпеку крокової напруги, якщо струмоведуча частина лежить на землі. Тому після звільнення потерпілого необхідно винести його з цієї зони. Без засобів захисту пересуватися в зоні розтікання струму по землі слід не відриваючи ноги одна від одної.

 

Коментарі вимкнені.