Права людини в Україні під загрозою

Держдеп США оприлюднив доповідь про стан прав людини в світі за 2010 рік. Дуже багато уваги привернуто до України — читати цілком англійською тут

Основними проблемами в доповіді називають зловживання міліції та смерті арештованих, побиття та тортури затриманих та арештованих, погані умови тримання в тюрмах та місцях тимчасового тримання, невмотивовані та задовгі досудові затримання, неефективна та корумпована судова система.

Увагу також звернули на збільшення владного тиску на незалежні медіа, обмеження свободи мирних зібрань та появу політично вмотивованих переслідувань опозиційних політиків.

Відмітили розповсюджену корупцію в урядових структурах та суспільстві в цілому. Особливо підкреслили випадки переслідування службою безпеки громадських організацій.

В доповіді зазначається, що лишається серйозною проблемою торгівля людьми. Повідомляється про дискримінацію та насильство проти ромів, кримських татар та людей не слов`янської зовнішності. Звернуто увагу на обмеження прав працівників на об`днання та вступ в профспілки, та участь в прийнятті колективних угод з роботодавцями.

Серед величезного списку порушень прав людини, про які йдеться в доповіді хочемо особливу увагу звернути увагу на випадки, які багато висвітлювалися на Майдані.

Згадується про запит Хорошковського до Верховного суду про прослуховування кілької телефонних номерів замість одного, а також повідомлення голови ВС Онопенка про те, що щорічно видається судами до 20.000 дозволів на послуховування телефонів. А також про те, що Львівська обладміністрація незаконно збирала інформацію про політичні вподобання управлінців та чиновників.

Серед чисельних повідомлень про обмеження свободи слова в доповіді згадані і репресії стосовно блогерів — Олени Білозерської (за висвітлення акцій протесту) та Олега Шинкаренко (за заклик “вбити Януковича”).

Згадана справа історика Руслана Забілого, в якого СБУ конфіскувало диски з архівами КДБ. Розмова голови УКУ Бориса Гудзяка з СБУ. Арешт активістів “Зеленого фронту” в Харкові. Допити організаторів податкового майдану. Про порушення на місцевих виборах восени 2010. Про підвищену цікавість СБУ до деяких укарїнських ГО.

В доповіді також звертається увага на те, що пропри законодавчу вимогу оприлюднювати щорічну доповідь з прав людини, з моменту впровадження інституту омбудсмана в 1998 році такі доповіді оприлюднювалися всього 5 разів.

Коментарі вимкнені.