Українські профспілки – на що власне витрачаються внески?

Майже 14 мільйонів українців є членами профспілок, регулярно сплачують членські внески. Однак чи відчувають вони допомогу й захист від профспілок? Експерти певні, що профспілковий рух в Україні себе дискредитував.

Нині в Україні існує близько 20 незалежних профспілкових організацій, кілька десятків дрібних галузевих профспілок та велике профспілкове об’єднання – Федерація профспілок України (ФПУ). Втім, у разі виникнення проблем з працедавцем простому працівникові поскаржитися фактично нема куди.

Профспілковий рух в Україні надто слабкий, каже генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України Петро Петриченко. За його словами, причиною тому є те, що монопольна профспілка – ФПУ – блокує розбудову альтернативних профоб’єднань. Як пояснив Петриченко, Федерація профспілок України є правонаступницею радянської профспілкової спадщини – у тому числі й майна, – користується політичною підтримкою і включена до міжнародних профспілкових рухів.

Втім захист прав трудящих ФПУ мало цікавить, стверджує Петриченко. «У нас профспілка – це клуб людей, які тільки збирають внески, живуть за це, або як ФПУ за рахунок профспілкового майна і ніхто не переймається проблемами людини. В регіонах люди як не отримували зарплату так і не отримують. Федерація профспілок імітує захист прав трудящих. А незалежні профспілки малочислені. Їх не допускають до систем соціального діалогу », – сказав Deutsche Welle Петро Петриченко.

Про проблеми забули

На думку експерта, профспілкові організації надто захопилися політичним ідеями і міжусобними війнами та забули про проблеми тих, хто платить їм внески. Ситуацію можуть змінити самі люди, якщо навчаться рахувати свої гроші, каже Петриченко. Якщо кожен українець поцікавиться, за що автоматично зі своєї зарплатні щомісяця він сплачує 1% профспілкових внесків, тоді профспілкам доведеться звітувати.

Кожен має право відмовитися від оплати неякісно наданих послуг, каже голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” Сергій Таран: «Значна частина українців взагалі не знає, що такі відрахування відбуваються. Вони навіть не знають, що є Федерація профспілок України, яка управляє цими коштами. Тож, українці мають бути уважними до тих коштів, які в них забирають із зарплати. І тоді люди мають самі створювати профспілки». Хай вони будуть мало чисельними, але дієвими, продовжив Таран, – захищатимуть права своїх членів, боротимуться за покращення умов праці, а не просто витрачатимуть гроші.

Коментарі вимкнені.