Печиво з мурахами, прострочена сметана і м’ясо – пайок чортківських школярів
У меню – печиво з мурахами, прострочена сметана і м’ясо з рибою від невідомого виробника
«Водна катастрофа», що переживає зараз Чортків, може здатись городянам дрібницями порівняно з порушеннями, виявленими працівниками обласної інспекції з питань захисту прав споживачів у трьох середньоосвітніх школах райцентру, а саме: у 5-ій (вул. Князя Великого, 4б), 6-ій (Залізнична, 10) та 7-ій (вул. Шевченка, 24). Може, саме завдяки інспекторам старшокласники замість тестувань не потрапили у лікарню з отруєнням. Зрештою, судіть.
Скарги пишуть різні
Усе почалось зі скарги добродія Р. М. Торчинського щодо неякісного харчування старшокласників у зазначених шкільних їдальнях, направленої на адресу Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області.
Усі заклади обслуговує ТОВ «Галс-ЛТД» з Чернівеччині (якщо точніше, фірма зареєстрована у смт Глибока Глибоцького району, на вул. Першотравнева, 60А).
Два тижні потому, отримавши дозвіл на проведення позапланових перевірок їдалень шкіл Чорткова, 4 травня працівники обласної Інспекції О. Чайка, Є. Багрій, В. Рак, Д. Чорномидза, О. Куриляк, Л. Крічфалушій Л.І. приїхали у Чортків та провели позапланові перевірки вищевказаних закладів громадського харчування.
Уже згодом у школах нарікали, що перевіряючі повинні були заздалегідь попередити про дату свого приїзду та назвати прізвища скаржника. Враховуючи серйозність обвинувачення, якби Інспекція повідомила директорів шкіл про перевірку, на час приїзду фахівців все б точно блищало. Зрештою, може, хоча би не смерділо. Щодо прізвища скаржника, то законодавець гарантує: якщо заявник просить не розголошувати його імені, правозахисна установа це гарантує.
Стеля – сиплеться, продукти – старі, «цвітуть» і гниють
Тим не менше, лише потрапивши на кухню (причому в усіх цих школах ситуація повторилась), інспекторів вразили умови зберігання овочевої продукції, точніше – їхня повна відсутність.
«Свіжа капуста гнила та прицвіла, картопля і цибуля вже проросли, – розповів начальник Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області Олег Федорців. – Скажімо, на час перевірки в їдальні сьомої школи не було свіжої моркви, натомість у морозильній камері знайшли заморожену потерту моркву, яку і давали дітям замість свіжої».
В усіх школах сметана була з простроченим терміном споживання. Враховуючи температуру повітря, це вже перший крок до отруєння. Щоправда, кухарі заздалегідь «потурбувались» про це, зменшивши порції на 40-60%(!). Як з’ясувалося, у 7-ій школі користувались електронною вагою з простроченим терміном повірки.
Характерно, що у всіх закладах громадського харчування борошно, крупи – гречана і пшенична не мали маркування, на м’ясній та рибній продукції не вказувалось виробника, чи містить продукт ГМО. Документація щодо отриманих продуктів харчування представлена частково, у накладних не вказано ціни за кілограм.
На ковбасних виробах не було зазначено виробника, його місцезнаходження, дати виготовлення, інформації про наявність або відсутність ГМО.
Як тут не пригадати приказку: дешево та сердито. Так, цінова ситуація зараз на ринках продуктів харчування досить гнучка. І дорогі сири можуть містити рослинну олію. Однак якщо ковбаса, як кажуть самі підприємці, «без мами – без тата», про якість навіть не йдеться. Це вже гарантовано.
Аналізуючи результати перевірки, інспектор Олена Чайка розповіла: «Чоловік, який представився заступником директора ТОВ «Галс-ЛТД» та назвався Віталієм Миколайовичем, відмовився надавати будь-які документи, що засвідчують його особу та посаду. Більше того, він заборонив працівникам шкільних їдалень надавати документи і пояснення та строго наказав не підписувати жодних матеріалів перевірок, навіть відмовився відмітити відрядження перевіряючим держслужбовцям.
Натомість підкреслив, що державні службовці не мають права проводити перевірки їдалень, оскільки з 1 травня 2012 року «Галс-ЛТД» працює у шкільних їдальнях Чорткова на благодійній основі».
Всюди відсутні калькуляція та технологічні картки, тобто не зрозуміло, що готували, з чого і яка цінність страв. Чомусь усюди був відсутній сертифікат відповідності на мед. На транспортній тарі курячих яєць відсутнє маркування.
«Ціна поступлення є таємницею, для нас основне, що б їжа була калорійною», – підкреслив Віталій Миколайович.
Та найбільше здивувало, що керівник відмовився надати договори про трудові відносини з працівниками їдалень. Тому виникає просте запитання: працівники закладу громадського харчування офіційно оформлені на роботу чи отримують «конвертовані» зарплати?
Це війна двох учасників тендерів
«Це просто мститься підприємець, яка донедавна харчувала учнів цих шкіл, – наголосила начальник районного управління освіти Тетяна Яремко. – Навпаки, батьки і діти постійно жалілись. А зараз ми отримуємо тільки подяки. Зокрема, це ж підприємство харчує учнів української гімназії Чорткова, так ми постійно чуємо подяки».
Чиновницю чомусь більше цікавило прізвище автора скарги, ніж намагання встановити істину, хоча б не в останній інстанції. Зрештою, втративши терпець, вона просто кинула трубку.
Її припущення повторив і міський голова Чорткова Михайло Вербицький. Враховуючи ситуацію (саме у цей час місто могло будь-якої хвилини лишитись без питної води через потрапляння каналізаційних відходів у річку Серет), мер таки знайшов час перевірити результати перевірки і згодом повідомив:
«Коли я на засіданні розповів про виявлені результати перевірки, насамперед зменшені наполовину порції та зіпсуті продукти, мої заступники лише опустили голови і промовчали», – зітхнув пан Михайло і попросив час для вивчення ситуації, чесно зізнавшись: – Зараз основне – забезпечити районне місто чистою питною водою.
Холодильники смердять, стеля – як у стайні
У своїх звітах інспектори одностайно відмічають жахливий стан кімнат для зберігання продуктів, точніше – пануючу в них антисанітарію: облуплені стелі, штукатурка сиплеться, стіни вкриває пліснява.
А коли у вже згаданій сьомій школі відкрили морозильну камеру для зберігання риби – сахнулись. Загалом усі холодильники смерділи і були брудні. У холодильниках шостої школи не витримуються вимоги так званого товарного сусідства, тобто риба і м’ясні вироби зберігаються разом, що категорично заборонено санітарними нормами.
Однак у відповідь на зауваження працівники їдальні № 6 почали висловлюватись, м’яко кажучи, нецензурно, певно, від хвилювання у них забракло слів. Рідних, українських. Їх навіть не зупинила присутність журналістки місцевої газети «Голос народу» Оксани Свистун.
Та й що скажеш, якщо в їдальні шостої школи учням продавали вівсяне печиво разом… з мурахами. І навіть хлібобулочні вироби відомого хлібозаводу «Агробізнес» не мали дати виготовлення.
У бракіражному журналі школи №7 не було жодних записів шкільної медсестри. Більше того, медик повелась некоректно по відношенню до працівників Інспекції і навіть спробувала перешкодити проведенню перевірки. Натомість керівництво школи так і не з’явилось у їдальні.
«В усіх трьох їдальнях було відібрано зразки приготованих страв для лабораторного дослідження, – зазначив Олег Федорців. – За результатами якого виявилось, що всі не відповідають нормативним документам».
Шановний читачу, ви глибоко помиляєтесь, якщо думаєте, що заступник директора ТОВ «Галс-ЛТД» Віталій Миколайович у каятті схопився за голову і пообіцяв терміново все випрати. На прощання він пригрозив державним інспекторам «великі неприємності».
«Він просто нам в очі заявив, що ми можемо навіть і не складати актів, оскільки йому варто лише подзвонити до Києва знайомому юристові, і всі матеріали перевірки буде анульовано, а працівників Інспекції – звільнено з роботи», – пожалілись перевіряючі.
Олена Густенко, Номер Один
Коментарі вимкнені.