Віртуальна небезпека чатує на тернополян

 “Безплатно обновити Mozilla Firefox” – натиснувши на таку досить наглу заяву;) я попалася на “гачок” комп”ютерних хакерів.  Таким чином був підхоплений сильний вірус, який знишив всі програми на моємі компі. Після цього мій домашній ПК зовсім не включався, хотя тільки недавно на ньому були обновлені всі необхідні програми. Звернувшись до спеціаліста, був “вилікуваний.”

Але, на моє здивування, знову наткнулася на таку саму наглу заяву: “У вас старий браузер, давайте обновимо.” Якби натиснула на це посилання – знову би натикнулася на заражений сайт. На щастя, вчасно прийшов в бібліотеку свіжий номер журналу “Компьютер,”№3-4, 2013 р. Там, у рубриці “Віртуальна безпека” якраз мова йшла про ці заражені вірусами сайти, які потрібно ігнорувати, якщо не хочемо мати проблеми.

Однокласники, вКонтакте, Фейсбук не відкриваються. Думаю багато з нас  стикнулися з цією проблемою. При спробі зайти на свою сторінку в соцмережі, нагло вимагається вказати свій мобільний телефон і прислати СМС. Що робити? Звичайно не відсилати номер свого мобільного телефону. Тому що комп”ютер був атакований і в результаті атаки адреси дійсних сайтів були підмінені на спеціальні хакерські. Звичайно, що сьогодні такий вірус можно підчепити і на любому популярному сайті,  як по здоров”ю, психології чи музиці…  Тут головне, щоби сайт мав гарне відвідування. Сьоднішній користувач ПК всюди може попасти в капкан, і потрібно бути обережним і не квапитися реагувати на нього, а краще взагалі ігнорувати. На жаль, антивіруси безсильні проти таких речей. Це тому, мабуть,  що є багато бажаючих нашкодити нам і заробити на цьому. Розробники антивірусних програм не встигають реагувати і писати лікарства на все нові і нові віруси. Тому: ніколи не повідомляємо крадіям номер свого телефону і не відсилайте ССМ.

Не натискаємо на підозрілі посилання. Обновлюємо програми тільки на офіційних сайтах. Кінцева мета крадіїв – це нажива. А самий простий шлях до цього – вимога через СМС.
“З вашого ІР-адресу помічено підозрілу активність! Можливо вашу сторінку хотіли зломити. Підтвердіть, що ви є власником цього акаунта. Вкажіть свій номер телефону. Ще вам потрібно змінити пароль. Інакше компанія МАL.RU закриє доступ до вашого акаунта. Вам потрібно відіслати ССМ на такий номер з таким кодом…”
Що робимо? Ігноруємо таке повідомлення.  Нікуда  і ніщо не потрібно відсилати.

Коментарі вимкнені.