#Кримнаш: переселенці відкрили кафе з кримською кухнею на вулиці Танцорова, 22
Два роки тому вони змушені були покинути рідні домівки і розпочати нове життя. У Тернопіль кримчани Ельнур та Мєрьєм приїхали ще у лютому. Їм так сподобалося наше місто, що вирішили тут оселитися і відкрити власне кафе. Допоміг їм у цьому проект Європейського Союзу, започаткований разом з міської радою для допомоги переселенцям. Один з його напрямків – сприяння розвитку бізнесу.
Ельнур за професією інженер-електрик, Мєрьєм – бухгалтер. Та обоє у себе на батьківщині мали справу з приготуванням їжі для різноманітних свят, організацією бенкетів. Тож вирішили спробувати свої сили і в Тернополі.
У 55 років Ельнур разом з дружиною наважилися започаткувати власну справу. Зізнається, вміння знаходити вихід у складних ситуаціях і долати життєві труднощі з’явилося у кримських татар завдяки непростій історії.
– У 1944 році нас депортували. В Узбекистані ми потрапили у такі умови, в яких потрібно було вчитися виживати, – розповідає чоловік. – Тож це у нас вже в крові. Ми там будували домівки та своє нове життя. Отримували освіту, працювали, соціалізувалися. Коли ж змогли повернутися в Крим, то знову почали все спочатку. Адже там нас чекали окопи і землянки. Тож ми знову зводили свої домівки вже на рідній землі. Так склалося історично, що ми звикли покладатися тільки на себе.
У Криму вони залишили своє житло, рідних, друзів, а ще – частинку душі. Зізнаються, як тільки півострів стане українським, повернуться на батьківську землю. Дуже сумують за рідним домом, за близькими, які залишилися там.
Інтер’єр кафе доповнили кримською атрибутикою – світлинами з пейзажами півостора та його визначними пам’ятками, етнічними орнаментами, ляльками-тільдами у національному вбранні. У «Кримській підкові», яка знаходиться на вул. Танцорова, 22 планують відзначати різноманітні свята та організовувати цікаві зустрічі.
– Головна наша мета – це обмін культурами, – додає Ельнур. – Ми знайомимо тернополян з кримськотатарськими традиціями і звичаями, кухнею, та переймаємо культуру Західної України. Хочемо принести у Тернопіль шматочок Криму, його смак, який буде втілюватися у їжі, у каві, у музиці, у спілкуванні.
Подружжя поки що працює над вдосконаленням меню. Перевіряють, які страви найбільше смакуватимуть тернополянам. Поки ж містяни можуть скуштувати у «Кримській підкові» шурпу, лагман, суп з чечевицею, шість видів чебуреків – з м’ясом, голландським сиром і помідорами, бринзою та зеленню, плов, манти та інші автентичні страви. Чекає на гостей і пікантний овочевий «комплімент» від шефа, а ще незвичайна церемонія кавування.
У кримськотатарських сім’ях гостей насамперед зустрічають кавою, тож у закладі – це справжній ритуал, який нікого не залишить байдужим.
– Ми пропонуємо своїм гостям каву по-кримськотатарськи, приготовану у джезві на піску, з вершками та цукром власного приготування, – розповідає Мєрьєм. – Каву заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Жодних добавок – лише чиста вода і хороша кава. Ну і, звичайно, східні солодощі на десерт.
Побувавши у «Кримській підкові», з впевненістю можу сказати: господарі роблять усе з любов’ю і зустрічають відвідувачів з особливою східною гостинністю. Лише у цьому закладі можна скуштувати оригінальні кримськотатарські чебуреки – янтик, які готуются на сухій сковороді. Їх поки в Тернополі не робить ніхто. Взагалі, чебуреки у Криму та Тернополі – відрізняються. Ельнур переконаний – це як українский борщ і кримськотатарский суп з капустою.
– Кожен по-своєму смачний, – каже чоловік. – Адже кожна господиня готує його по-своєму. Можна навчитися готувати страви різних кухонь, але важко оволодіти всією майстерністю. Тож ми запрошуємо тернополян у наше кафе, щоб познайомити їх з кримсько-татарською культурою та кухнею, поспілкуватися і відкрити для себе щось нове.
Юля ТОМЧИШИН, Наш день.
Коментарі вимкнені.