Чи є щеплення від скажених цін?

«Ціни, немов скажені, так скачуть догори, що встигнути не можна не те що із зарплатою, а й з усвідомленням того, що в нас, в аграрній області, продукти харчування можуть бути «золотими». Як родинам виживати в таких умовах? Багатьох рятує село або дачна ділянка. Але хіба це вихід? У магазині залишаєш понад сто гривень, а в пакунку майже немає нічого на обід…» Такий чи схожий монолог можна почути в транспорті або на вулицях. Люди занепокоєні підвищенням вартості життя. І досліджувати не треба, — варто піти на ринок чи в магазин, щоб переконатися в цьому. На цифрах доводять це й аналітики. За їх висновками, в квітні овочі й фрукти подорожчали майже на 22 відсотки порівняно з березнем. А на початок травня вартість на цю продукцію виявилась на 72 відсотки вищою, ніж торік. Спеціалісти стверджують, що основний набір овочів і фруктів для українця ніколи не коштував більше, ніж у квітні 2011-го: за рік борщовий набір подорожчав на 93 відсотки — до рекордного за всю історію України рівня.

Щоправда, до кінця травня очікують, що ціни впадуть, бо на ринку з’являться в достатній кількості ранні, тепличні овочі.

Найбільше зросла вартість плодоовочевого кошика в квітні, порівняно з березнем, за рахунок традиційних овочів і картоплі, що подорожчали відразу на 28 відсотків. На перше травня — День солідарності трудящих — у Донецьку, до прикладу, трудящі справді були солідарні в обуренні: кілограм молодої картоплі там коштував 50 грн. 79 коп. Тим часом, за даними статистики, на початок квітня Україна завезла з-за кордону мало не в три рази більше картоплі, як на цей час торік, а ціни на неї зросли вдвічі. На Тернопіллі спостерігали не такий різкий стрибок ціни.

— У першій декаді травня цього року, зокрема, на картоплю в нас підвищили середні роздрібні ціни на чотири відсотки, — каже начальник відділу державної інспекції з контролю за цінами в області Андрій Кінах. — Дорожчими стали морква, столові буряки, ріпчаста цибуля, яблука. Також зросли в ціні макаронні вироби, пшеничне борошно, гречані крупи, цукор. Стабільними були середні роздрібні ціни на яловичину, свинину, сало, розливне молоко, сметану, кисломолочний сир, вершкове масло, розливну соняшникову олію, рис та білокачанну капусту.

За словами Андрія Кінаха, на десяте травня на продовольчих ринках області середні роздрібні ціни на яловичину першої категорії, свинину, сало, картоплю, білокачанну капусту і моркву не перевищували середніх в Україні. До прикладу, роздрібна вартість яловичини першої категорії, свинини й сала в краї нижчі на 1,8—3,7 відсотка, на картоплю, білокачанну капусту й моркву — на 5,9—8 відсотків від середніх по державі.

Щодо магазинів, то середня вартість хліба із пшеничного борошна вищого гатунку та житньо-пшеничного в нас вища відповідно на 8,3 і 7,6 відсотка, ніж по Україні. Вища на Тернопіллі й середня вартість рису — на 3,1 відсотка.

Як прогнозують експерти, подорожчання чималої кількості продуктів не уникнути. Хіба сезонні купуватимемо трохи дешевше. Вже кажуть про те, що для українців і кава зросте в ціні. Щоправда, не на 40 відсотків, як прогнозували світові аналітики, а трохи менше. Зокрема, розчинна кава стане дорожчою на 15-20 відсотків, а в зернах — на 30.

Якщо без кави можемо обійтись, то без крупів — важко. Гречки, кажуть, із китайською вистачить. До речі, на Тернопіллі китайського продукту поки немає і спеціалісти кажуть, що, швидше за все, не буде — вистачить своїх крупів. Віднедавна «знайшли» новий дефіцит у країні — овес. Наразі на завершальному етапі переговори про постачання в травні-червні 500 тонн вівса із Казахстану і 150 тонн вівсяних крупів з Росії. Крім того, досягнуто домовленості про переробку 1000 тонн вівса польського походження та постачання 350 тонн білоруських вівсяних крупів. Який наступний продукт щезне з прилавків — не визначить, мабуть, ніхто. А спостерігатимемо таку картину доти, поки на дефіциті, коливанні цін, експорті зароблятимуть не з приватних резервів, а з державного бюджету — за рахунок наших податків.

Валентина БАЦА, «Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.