Чи надовго житиме обласна рада?

Бюджетні питання змусили депутатів облради напрягтися до 22 години

Тернопільська обласна рада, яка перебувала на межі життя і смерті, таки ожила і працювала. І як! 40 сесія, яка тривала майже 8 місяців, таки завершилася. Депутати зуміли розглянути всі запропоновані питання, чого не вдавалося зробити на попередніх дев’яти пленарних засіданнях. А все тому, що мало відбутися розподілення додаткової державної дотації у сумі 11,8 млн. грн. для виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

Голосування «мертвих душ»

Що цікаво, якби бюджетні питання були розглянуті першочергово, як пропонували окремі лідери фракцій, то після них сесія б, очевидно, припинила роботу. Однак більшість на це не пішла, відповідно довелося попрацювати і понаднормово. Сесія тривала майже до 22.00, чим спричинила певні незручності депутатам віддалених від обласного центру районів. Але тим не менше, останні з чистою совістю можуть сказати, що вони виконали свою громадську роботу, попрацювавши і прийнявши багато корисного для області. Хоча щодо прийнятого і проголосованого, то тут є чимало зауважень, зокрема, після обідньої перерви і до завершення пленарного засідання в залі перебувало в різний час від 30 до 45 депутатів, водночас як рішення приймалися 61 і більше голосами. Народні обранці з різних політичних сил відкрито голосували за трьох, а подекуди і більше своїх колег, яких де-факто у сесійному залі не було, натомість їхні картки були вставлені в систему «Віче» (у редакції «Номер один» наявні відеофрагменти такого голосування). Але нехай це залишиться на совісті тернопільських депутатів, більшість яких закидають своїм колегам з Верховної Ради, котрі теж часто застосовують таку негативну практику (особливо часто з цього приводу згадується «регіонал» Михайло Чечетов).

Обласна рада вимагає розпуску ЦВК!

Першою і однією з найгостріших тем сесії була депутатська, точніше – навколо депутатська. Вкотре на засідання облради не прийшов голова обласного тервиборчкому Сергій Іщенко.

Нагадаємо, що у травні 2011 року кандидати у депутати від облорганізації ВО „Свобода” звернулися до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовними заявами про визнання протиправною бездіяльності Тернопільської обласної виборчої комісії. За результатами розгляду позовних заяв Тернопільський окружний адміністративний суд прийняв постанови, згідно з якими визнано протиправною бездіяльність Тернопільської обласної ТВК та зобов’язано її розглянути питання щодо заміщення депутатів обласної ради замість вибулих. З того часу депутатом став «свободівець» Іван Друзь, а також «регіонал» Олександр Чачо, а на останньому сесійному засіданні депутатське посвідчення отримала «уенпістка» Алла Улішак.

Терпіння діючим депутатам вистачало (вже майже рік часу понад 16 депутатів не можуть приступити до роботи), відповідно вони намагалися викликали на килим когось із силових або інших структур, які б мали доповісти, чому Тернопільська область – зона, де не виконуються рішення судів, які вступили в законну силу?

Начальник управління Державної виконавчої служби Ігор Шургот, якому випало доповідати по цій резонансній справі, розповів депутатам, що виконавча служба зобов’язала ОТВК до 18 листопада провести засідання та зареєструвати нових депутатів обласної ради, відповідне повідомлення отримав і особисто голова ТВК Сергій Іщенко.

– До завтрашнього дня (18.11.2011 р. – авт.) його зобов’язано виконати рішення суду. Суд зобов’язав ТВК ввести тих депутатів, що мали б приступити до роботи, замість тих народних обранців, які після виборів до місцевих рад 2010 року стали депутатами інших рад, – зауважив  І. Шургот.

На уточнююче запитання депутатів Стаюри та Хомінця, що буде робити виконавча служба, коли комісія таки не збереться, Ігор Шургот відповів: «Якщо комісія не збереться, голова ТВК повинен надати нам прізвища тих членів комісії, які не прийшли на засідання. Тоді ми звертатимемось до суду та у правоохоронні органи. Водночас виконавча служба не може вжити якихось дій до самого голови ТВК або привести членів комісії на засідання у примусовому порядку, оскільки рішення суду стосується не конкретних осіб, а колегіального органу, яким є територіально-виборча комісія».

Голова комісії з питань законності та правової політики облради Леонід Бицюра (фракція ВО «Свобода») запропонував більш рішуче діяти як по відношенню до обласної ТВК, так до Центральної виборчої комісії: «Обласна рада звернулася з позовом до ЦВК про визнання протиправною бездіяльність вже центральної виборчої комісії, яка не приймає рішень по виборчих комісіях нижчого рівня, як це передбачено законодавством. ЦВК, отримавши чотири листи від облради, так і не зуміла належним чином організувати розгляд цього питання. За його внесення у порядок денний постійно бракувало голосів. Тоді як нещодавно, 7 листопада, у ЦВК надійшла скарга від депутата Вінницької облради, яка була одразу розглянута і вже на наступний день ЦВК прийняв рішення про розпуск Вінницької ОТВК. Такі факти свідчать про вибіркове застосування законодавства ЦВК».

Також пан Бицюра повідомив, що на комісії з питань законності та правової політики облради рекомендовано, після виходу з лікарняного голови облради Олексія Кайди доручити йому звернутися до Президента України та голови Верховної Ради з вимогою достроково припинити повноваження чинного складу ЦВК як органу, який є політично заангажованим і працює із порушенням законодавства. А тим часом ще 14 листопада кандидати у депутати від „Свободи” та облорганізація ВО „Свобода”  звернулися до Київського апеляційного адміністративного суду з адміністративними позовами про визнання протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії та зобов’язання вчинити дії. А саме: «зобов’язати ЦВК розглянути та прийняти рішення про дострокове припинення повноважень складу Тернопільської ОТВК у зв’язку із систематичними та грубими порушеннями комісією законодавства України».

Депутати поставили незадовільну оцінку чотирьом губернаторам

Лише наприкінці 2011 року депутати заслухали звіт Тернопільської ОДА про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2010 рік. Нагадаємо, що це той рік, коли Тернопільщиною керували одразу чотири губернатори, при цьому нинішній Валентин Хоптян, якого саме депутати прагнули бачити при заслуховуванні звіту і до якого найбільше претензій у провладної фракції ВО «Свобода», приступив до роботи в кінці грудня 2010 року і практично до виконання програми не долучився. Віддуватися за свого шефа довелося начальнику головного управління економіки ОДА Василеві Гецьку. При цьому, депутат Стаюра запропонував через постійне ігнорування голови ОДА пленарних засідань облради проводити виїзні зібрання вищого представницького органу Тернопільщини за місцем перебування Валентина Хоптяна (у день сесії, за інформацією заступника голови ОДА Петра Гоча, губернатор перебував у відрядженні в Києві). Зі слів пана Гецька, у 2010 році Тернопільщина досягла високих показників, зокрема, до плюсів влади відніс залучення на Лондонській фондовій біржі більше 50 млн. грн. під боргові зобов’язання підприємств (викликав сміх депутатів, адже це гроші агрохолдингу «Мрія», і виконавча влада області в цей процес не долучалася). Депутати також  наголошували, що у багатьох випадках зазначені у звіті цифри та дані не відповідають дійсності. Відтак звіт зазнав серйозної критики і рішення щодо нього було відхилено. Натомість за півтора місяці до завершення року(!) прийнято програму соціально-економічного та  культурного розвитку області на 2011 рік. Залишимо без відповіді питання, що можна за цей короткий час зробити…

А щодо державної дотації в сумі 11,8 млн. грн. для виплати зарплати працівникам бюджетної сфери, то вона була розподілена. Натомість це лише мала частка від необхідної. Як повідомив голова бюджетної комісії облради Олександр Стадник, щоб «закрити» всі захищені статті, потрібно 60 млн. грн.

Віталій Попович, Номер один

Коментарі вимкнені.