Депутати й журналісти стали доторканими

Міліція порушує права нардепів і журналістів на суді над Юлією Тимошенко. Перших, недоторканих, силою виводять із зали. Останніх б’ють. Це болючий, але заслужений урок для політиків, що називають себе демократами. Адже все, чого вони досягли за роки незалежності – це захист прав нардепів і журналістів.

Згадаймо, як розвивалися акції “Україна без Кучми”, помаранчева революція і події після неї. Нардепи-“демократи” і телевізійники швидко виїжджали на місце подій. Недоторкані посвідченням розганяли міліціонерів, звільняли затриманих, порушували кримінальні справи. Телекамери працювали замість слідчих і адвокатів, припиняючи злочини й викриваючи підозрюваних. Вивіски “громадська приймальня депутата” захищали опозиційні мітинги від розгону й підприємства від захоплення. Це спрацьовувало. Це привело “помаранчевих” до влади на п’ять років і зробило частину з них мільйонерами. Журналісти отримали свободу, небачену в СНД.

Однак простих українців продовжували бити й катувати, коли депутатів і журналістів не було поряд. Залишилися непокараними десятки випадків сваволі й насильства на виборах 2004-го й на всіх наступних. І за Юлії Тимошенко були рейдерські атаки й “наїзди” правоохоронців на бізнес. Міліція та приватна охорона і за Юрія Луценка успішно розганяли акції протесту, в яких не брали участь нардепи.

“Помаранчеві” демократи з парламентськими мандатами й не намагалися змінити законодавство чи зламати репресивну систему. Виявилося, що під правами людини вони розуміли лише права депутатів і телекамер. Під правом на свободу зібрань і юридичний захист — депутатську недоторканість. На права адвоката в кримінальній справі їм було начхати, адже мали своїх “адвокатів” із депутатськими значками. А судді-комерсанти виявилися настільки потрібними, що “помаранчеві” через них навіть перерозподіляли політичну владу.

Тепер режим Януковича легко ламає опір кількох десятків нардепів і нечисленних журналістів силами тих міліціонерів і суддів, які прийшли на службу ще за Кучми та Ющенка. Негласне скасування депутатської і журналістської недоторканості було лише питанням часу. Адже це права тоненького прошарку верхівки, а не 45-мільйонної армії громадян. Парламентські “демократи” втратять решту своїх прав та імунітетів, якщо вже завтра не почнуть захищати права просто людини.
Олексій ПАНЧЕНКО, Перша рейтингова система, Газета

Коментарі вимкнені.