До До 2014 року на Тернопільщині будуть створені госпітальні округи

Актуальним для Тернопільщини є питання реформування галузі охорони здоров’я краю.

Про це зазначив сьогодні, під час апаратної наради, голова облдержадміністрації Валентин Хоптян.

«Згідно доручення Президента України в програмі економічних реформ на рівні держави передбачені шляхи реформування системи охорони здоров’я, – зазначив Валентин Хоптян, – З даного питання організовані робочі групи, відбулося ряд нарад в Адміністрації Президента на яких поставлені завдання створити умови для поетапного реформування галузі, з метою забезпечення доступної кваліфікованої медичної допомоги до кожного жителя, покращити стан здоров’я населення».

Йдеться про структурні, фінансові, організаційні зміни, сучасні стандарти та протоколи лікування, ефективне використання наявних медичних ресурсів тощо.

До слова, такі зміни уже розпочато в 4 пілотних областях для відслідковування факторів ризику та створення законодавчої бази для їх впровадження на національному рівні.

Як поінформував голову ОДА начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Михайло Буртняк, на первинному рівні медицини в області заплановано до кінця 2011 року завершити формування центрів первинної медико-санітарної допомоги в кожному районі та приміських поліклініках.

На вторинному рівні, а це районні та міські лікарні, передбачається оптимізувати ліжковий фонд та мережу, сформувати консультативно-діагностичні уретри на базі існуючих поліклінік з наданням їм юридичного статусу, впродовж 2012-2014 років створити госпітальні округи в яких будуть об’єднані заклади декількох районів із забезпеченням їх перепрофілювання враховуючи їх матеріально-технічну базу у заклади що надають меддопомогу різної інтенсивності.

Під час наради було відзначено, що найбільш проблемним є формування саме госпітальних округів в створенні яких повинні враховуватись можливості транспортного сполучення, дороги, наявна матеріально-технічна база закладів, кадрові ресурси.

Михайло Буртняк також розповів, що третинний рівень надання меддопомоги буде забезпечуватись реструктуризованими, високоспеціалізованими центрами медичними допомоги на базі існуючих обласних установ та університестької лікарні.

Голова облдержадміністрації висловив думку, що в реформуванні можна досягти результату про поетапному його впровадження та підтримці всіх владних структур та громадськості області, а також дав доручення провести обговорення напрямків реформування галузі у всіх медичних колективах області.

Коментарі вимкнені.