Каплицю у парку Відродження в Тернополі не узаконять. Але й не знесуть

Суд не задовольнив позов не через те, що визнав каплицю законною, а тому, що Об’єднання парків не має документів на землю, пише “20 хвилин”.

Згідно з законодавством виходить, що об’єднання офіційно не є власником або користувачем земель парку, хоча парк фізично перебуває на них. Та міськрада не відмовляється від своєї позиції, що каплиця – незаконна.

– Якщо відкинути ці юридичні колізії, то цілковито зрозуміло, що ця каплиця стоїть на території парку, – коментує заступник міського голови з питань містобудування Богдан Бойко. – Міськрада подаватиме апеляцію на це рішення суду.

Узаконити каплицю теж неможливо, пояснює він.

– Підставою для будівництва є власність або оренда ділянки. А ні того, ні іншого у забудовників не було, – продовжує заступник міського голови. – Зворотного механізму немає. Земельна ділянка обтяжена будівлею і виділити її для забудови, згідно із законодавством, неможливо. Окрім того, виділення землі повинне відбуватися на конкурсних засадах.

На запитання кореспондента „20 хвилин” про те, чи буде міськрада виготовляти документи землеустрою для Об’єднання парків, Богдан Бойко відповів, що поки грошей на це не виділяли. Окрім того, процедура дорога. Приміром, ще у 2004 р. виготовлення відповідних документів для 1 га землі коштувало 1-1,5 тис. грн. Площа парку, як повідомив його керівник Ярослав Гуменний, – 54 га.

– Вони збудували все ще влітку і як тільки якісь роботи починали, ми зверталися у міліцію, прокуратуру, управління міськради. Одначе міліціонери приїжджали і констатували, що злочину немає, – продовжує пан Гуменний.

Кореспондент „20 хвилин”, прогулюючись парком, неодноразово ставав свідком сварок між працівниками-комунальниками і прихожанами самовільної каплиці. Цю релігійну громаду, як з’ясувала „20 хвилин” не визнає жодна конфесія міста, хоч парафіяни й називають себе вірними святої католицької церкви Непорочного Серця Марії. Вони стверджують, що у цьому місці Богородиця з’явилася одній із жінок. Натомість у Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ, від якої і відійшли віруючі, попереджають – у Парку Національного Відродження діє секта.

Прихильники святості каплиці вважають, що вода у місцевому джерелі – цілюща і, відповідно, щодня там набирають її десятки тернополян. Натомість у санстанції переконують, що джерело – місце виходу підшкірних вод. У ньому в теплу пору року неодноразово виявляли підвищений вміст шкідливих бактерій групи кишкової палички. Вірячи заперечують це. Мовляв, серед них ніхто досі не отруївся, а навпаки – люди зцілилися.

Конфлікт триває, і вже підтвердженим під час судового процесу є факт, що земля парку наразі немає офіційного господаря. Тобто, якщо ще якійсь релігійні громади чи просто окремі особи захочуть збудувати там щось, їх можуть тільки оштрафувати за самовільне будівництво. У коментарі „20 хвилин” Богдан Бойко визнав, що вплинути на таких порушників важко.

– Реального механізму заборонити це будівництво немає. Навіть коли суд видасть рішення про його незаконність, цього рішення можуть не дотримати. Міськрада не могла забрати і будматеріали (коли вони ще тільки там лежали – прим. ред.). Адже це не її власність. У випадку судового рішення щодо ліквідації незаконної будівлі, потрібно відкривати виконавче провадження, наймати організацію і зносити споруду.

Але для цього потрібно, щоб земля мала власника і він міг офіційно виступити проти незаконної забудови, визнають у міськраді.

До речі, жодні судові слухання не припиняють діяльності прихожан незаконної каплиці. Наразі вони збирають пожертви для потреб громади у маршрутних автобусах міста. І, як побачив кореспондент, буває, що жертвують більше, аніж половина пасажирів. Отож і віруючі УГКЦ чи однієї із Православних церков теж долучаються до розбудови храму, який ці церкви називають сектою.

Коментарі вимкнені.