На Тернопільщині ціна гречки коливається від 23 до 15 грн.

На Тернопільщині залишається нестабільною ціна гречки. У різних торгових точках – різні ціни. Найдешевшу гречку можна купити за десять гривень двадцять копійок, найдорожча коштує 23 гривні – це в магазинах, а на ринках області крупа коштує в середньому 15-16 гривень. Такий стрімкий ріст цін у Державній інспекції контролю за цінами в Тернопільській області пояснюють подорожчанням зерна гречки, повідомляє tv-4.

Галина ХРИСТОФОРОВА начальник Державної інспекції контролю за цінами Тернопільської облдержадміністрації:

Якщо проаналізувати вартість зерна у 2009-2010 році, вартість зерна вога становила за тонну 1800. На сьогоднішній день”Екорд” – такий в нас є основний виробник ,який переробляє крупу гречану і реалізовує цю гречку закупляв по 7200 за 1 тонну. На сьогоднішній день вже пропозиція є і по 9 тисяч за одну тонну. Отже, у відповідності – цінового регулювання на виробництво крупи гречаної немає. Діє тільки цінова надбавка, яка встановлюється відповідно до ціни виробника – це 10%.

Проблему з цінами вирішувати потрібно на загальнодержавному рівні, кажуть у Держінспекції. Бо ввіз на Тернопільщину гречки з інших областей, чи, як прогнозується, з Китаю – ситуації не стабілізує. Адже тоді потрібно буде платити не тільки за крупи, а й за їх доставку.

Василь ГЕЦЬКО начальник головного управління економіки Тернопільської облдержадміністрації

На сьогодні згідно розподілу по тих суб’єктах торгівлі, які підписали меморандум порозуміння, розподілено 50 тонн гречки по ціні оптово-відпускній 9.20 – таким чином вона реалізовувалася у торгівлі по ціні трохи більше як 10 гривень. Це дозволило нам утримувати ситуацію. На жаль, сьогодні хлинула гречка із інших регіонів.

Гречка, привезена з інших областей, на кілька гривень дорожча, ніж власного виробництва. Крім того, різниця в ціні може коливатися в межах від однієї до тринадцяти гривень. Найдешевшу гречку можна купити за десять гривень двадцять копійок, найдорожчу – за двадцять три – це в магазинах. На ринку ціна кілограма круп – п’ятнадцять-шістнадцять гривень – залежно від виробника. Цього тижня перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Василь Коломийчук провів нараду з товаровиробниками та реалізаторами гречки в області, на якій наголосив, що фасована гречка має вартувати не більше чотирнадцяти гривень тридцяти копійок за кілограм.

Коментарі вимкнені.