Початок вступної кампанії: на що варто звернути особливу увагу

В Україні стартує з першого липня вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Експерти радять не послуговуватися електронною системою при здачі документів. Ажіотажу та черг не прогнозують.

Упродовж всього липня випускники матимуть можливість подати документи на вступ до обраних вищих навчальних закладів. Згідно з правилами, один абітурієнт може здати 15 пакетів документів: у 5 вищих шкіл на три різні напрямки. Зарахування відбуватиметься на основі конкурсного відбору, що враховуватиме суму балів за результатами ЗНО, шкільного атестату та додаткові бали (екзамени, творчі конкурси).

Цьогорічна вступна кампанія зберігає кілька загроз, зауважила в інтерв’ю Deutsche Welle керівник освітніх програм Центру соціальних досліджень Інна Совсун. У першу чергу – це процес зарахування студентів, коли можливі маніпуляції з рейтинговим списком абітурієнтів, як один із корупційних моментів, каже Совсун. Інша проблема – це збільшення кількості абітурієнтів серед випускників минулих років. Тепер їм дозволили подавати документи на стаціонарну форму навчання, хоча торік була лише заочна форма, зазначила експерт.

На «електронну систему» до суду

Водночас експерти радять вступникам приносити документи самостійно до вишу, а не розраховувати на електронну систему вступу, яку запровадили цього року. «Система не випробувана, юридично не коректна, бо суперечить іншим законодавчим актам, якими прописані умови вступу, і порушує права абітурієнта. Приміром, вступник повинен підписом завірити заяву, а у електронному вигляді це зробити неможливо», – пояснює Совсун. І додає, що постанову про «електронну систему» вже оскаржено у суді. Розгляд справи призначено на 12 липня.

Без паніки

З огляду на те, що цього року суттєво скоротилася кількість випускників, то черг перед дверима приймальних комісій, як це було зазвичай, очевидно, не буде, припускає Совсун. До того ж частина абітурієнтів ще не отримала результати тестувань. Експерт радить не квапитися з поданням документів, а спостерігати за рейтингом абітурієнтів, який вузи зобов’язані виставляти у три етапи.

Коментарі вимкнені.