«Погляд», «ІНТБ», «УХ-радіо» розкрили професійні секрети (відео)

Надія Греса, Зоряна Биндас, частина редакції "Погляду"

У день професійного свята тернопільські акули не тільки пера, а й мікрофона розповіли, як працюють ЗМІ «файного міста». Спеціально для телеканалу «ІНТБ» журналісти розкрили професійні секрети.

Мар’яна Том’як ще студенткою стала частиною команди новин інформаційного телебачення. Каже, коли вузівську теорію почала впроваджувати на практиці, зрозуміла – реальність дуже відрізняється від ідеальних умов, написаних у підручниках.

Мар’яна Том’як, журналіст телеканалу «ІНТБ»: «Навчилася я цьому ремеслу, як мені здається, саме тут – уже працюючи щодня на телеканалі, висвітлюючи новини. Так я зрозуміла, в чому суть, як-то кажуть, кайф журналістики».

Кайф журналістики відчуває кожен, хто працює у цій сфері. «Четверта влада» завжди працює для того, щоб мешканці міста тримали руку на пульсі подій. Головний редактор радіостанції «Ух-радіо» Зоряна Биндас пригадала, як вона починала там працювати.

Зоряна Биндас, головний редактор «УХ-радіо»: «Сталося так, що мені одного дня мені сказали: «Ти сьогодні робиш новини на радіо. І від сьогодні – на тривалий час». Ну нічого, я зробила. Спочатку якось було важко «коротити» саме тексти. Починаючи працювати в тій сфері, ходила, шукала новини чи приводи для новин на стовпах, якісь оголошення, ще шось. Зараз це все максимально просто».

Однією із найдосвідченіших газет Тернопілля є газета «Вільне життя +». Вона пройшла чи не найдовші стежки обласної журналістики. Разом із часом змінюється й саме видання, проте принципи роботи у ньому залишаються незмінними. Поки читач триматиме у руках свіжий номер газети, публікація має пройти суворе випробування. З-під пера журналіста текст потрапляє до рук літературних редакторів, які виловлюють найдрібніші помилки. На предмет пунктуаційних недоліків матеріал удосконалюють коректори. Після цього він мандрує до відповідального секретаря, який робить макет. Далі все йде до інженерів комп’ютерного набору, котрі верстають номер. Відтак сторінку видруковують на папір для остаточного перечитування. Цим займається черговий по номеру. Як у такій складній схемі живеться молодим журналістам, розповів оглядач з багаторічним досвідом.

Микола Лукашкевич, оглядач газети «Вільне життя +»: «Не знаю, чи то мені тільки так попадається, чи вона вся така – гарна молодь, працюють, стараються дівчата. Дуже багато цікавих ідей у них. Багато приходять зі своїми темами, своїми завданнями».

Окрім газет, радіо та телебачення, наше місто багате й інтернет-виданнями. Їх за останній рік у Тернополі з’явилося чимало. Одним із сайтів, які повертають любителів віртуального світу до реальності і розповідають новини буденного життя обласного центру, є новинний портал «Погляд».

Надія Греса, шеф-редактор порталу «Погляд»: «Я надіюся, що в майбутньому у нас з’явиться друковане видання «Погляд». Окрім того, ми хочемо на сайті використовувати побільше відео. Зараз працюємо над тим, щоб зробити рубрику «Панорама Тернополя», де кожен читач зможе оглянути наше місто у 3D-форматі».

Невдовзі «Погляд» святкуватиме своє півріччя. А от медійне ноу-хау Тернополя «Вуличне радіо», яке теж має відношення до журналістського цеху, 10 червня святкуватиме перший рік своєї діяльності.

Олег Нитка, засновник «Вуличного радіо»: «Трансляція ведеться централізовано. Уся інформація йде в записі. Тобто є студія, яка виготовляє інформацію, записує її. Після того вона, відповідно, потрапляє централізовано чи на окремі точки».

У свята і у вихідні, у будь-який час доби журналісти працюють для того, щоб тернополяни були в курсі найновіших подій. Навіть своє професійне свято вони відзначать лише після того, як в ефір вийдуть випуски новин чи світ побачить свіжий номер газети. А між тим – за дивним визначенням «акули пера», яке так полюбилося в народі, ховаються звичайні люди.

 

ІНТБ

 

-1 thoughts on “«Погляд», «ІНТБ», «УХ-радіо» розкрили професійні секрети (відео)

Коментарі вимкнені.