Прокуратура відстояла школу та права дітей

Органами прокуратури Тернопільської області приділяється постійна увага дотриманню законодавства у сфері захисту прав і свобод дітей, як одному із пріоритетних напрямків діяльності. На необхідності рішучих, ефективних кроків у реальному їх забезпеченні неодноразово наголошували Президент України та керівництво Генеральної прокуратури України. Поновлення порушених прав і свобод неповнолітніх – основна мета прокурорських перевірок, які систематично проводяться органами прокуратури області.

Надзвичайну тривогу викликає байдужість деяких чиновників до проблем дітей з особливими потребами. Так, під час проведення перевірки дотримання прав дітей-інвалідів прокурорами встановлено, що регіональні програми, спрямовані на покращення становища дітей зазначеної категорії, практично не фінансуються, а отже – залишаються нереалізованими.
Зокрема, для виконання Програми ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів Тернопільської області, яка діяла впродовж 2006-2010 років, з обласного бюджету не виділялося жодної гривні. Більше того, в регіоні довгий час не приймали обласну програму соціальної реабілітації дітей-інвалідів на поточний рік. Щоб негайно виправити ситуацію, що склалася у цій сфері, прокуратурою внесено припис. На його виконання, сесією обласної ради схвалено Програму соціальної реабілітації дітей-інвалідів області на 2011-2015 роки, на реалізацію якої вже передбачено майже 1 млн. грн.
Неймовірного болю та страждань зазнають діти, які через відсутність життєво необхідних дороговартісних медичних препаратів, не мають можливості лікувати тяжкі хвороби або елементарно отримувати знеболюючі препарати. На жаль, батьки малолітніх пацієнтів залишаються наодинці з цією проблемою, не знаходячи підтримки у її вирішенні в органах місцевої влади. За втручанням прокурора Шумського району поновлено право на охорону життя та здоров’я дитини-інваліда, яка хворіє на гемофілію важкої форми. Прокурор з’ясував, що районним бюджетом на 2011 рік передбачалось виділення 15 тисяч гривень для закупівлі препарату «Октанат» для лікування хворої дитини. Але, так як гроші виділялись лише на папері, а насправді жодної ампули препарату не закуплялось, дитина терпіла нелюдський біль. Лише на виконання припису прокурору району здійснено закупівлю даного медичного препарату на суму 12 тис. грн.
Прокурором Зборівського району встановлено що, через відсутність фінансування понад 3 роки не діяв районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Як наслідок, 229 дітей-інвалідів, які мешкають в районі, були позбавлені можливості отримати реабілітаційні послуги. Діяльність центру відновлено тільки після того, як прокурор району вніс припис.
Захищаючи право кожної дитини на освіту, гарантоване Конституцією України, прокурори Тернопільщини оперативно реагують на незаконні рішення органів влади та місцевого самоврядування щодо закриття загальноосвітніх навчальних закладів.
Так, прокурором Монастириського району встановлено, що рішеннями зборів громади сіл Міжгір’я та Тростянці Монастириського району дано згоду на тимчасове призупинення діяльності загальноосвітніх шкіл І ступеню зазначених сіл у зв’язку з відсутністю на даний час учнів, з можливістю відновлення функціонування шкіл у майбутньому. Водночас, сесією Монастириської районної ради прийнято незаконне рішення про закриття вищезгаданих навчальних закладів. Прокурором району принесено протест на вищезазначене рішення районної ради, який задоволено. Незаконне рішення скасовано.
Всього, за наслідками перевірок, у сфері захисту прав і свобод дітей поновлено права понад 2-ох тисяч неповнолітніх, – повідомляє прес-служба прокуратури області.

Коментарі вимкнені.