«Спрощенцям» безробіття не загрожує

Збільшення тиску на підприємців-«спрощенців» з боку Податкового кодексу не призведе до масштабних звільнень та безробіття. Таку думку в коментарі Тижню висловив президент Спілки орендарів та підприємців України Віктор Хмільовський.

На його думку, норма Податкового кодерксу, у якій підприємствам заборонено відносити до витрати кошти на купівлю товарів або послуг у фізичних осіб, які працюють на єдиному податку, зменшить статистичний показник кількості «спрощенців», але жодним чином не призведе до соціальної незахищеності підприємців.

«Так, люди підуть зі спрощеної системи оподаткування. Більшість підприємців уже планують ставати юридичними особами. Жити і працювати ж якось треба! Але це не набуде катастрофічних масштабів», – сказав Хмільовський.

Водночас він припустив, що звільнень з підприємств, які мінімізували свої витрати за рахунок оформлення працівників-«спрощенців», теж не буде.

«Підприємство не стане масово звільняти працівників. Адже є виробничі площі, устаткування, напрацьовані контакти. Директор підприємства не стане зупиняти виробництв», – додав Хмільовський.

Водночас він зазначив, що держава не має такими законодавчими нормами виводити з тіні доходи підприємств.

«Якщо такий механізм зменшення обігових коштів існує, то завдання і робота податкової вивести махінаторів на чисту воду. Але не повинні потерпати законослухняні громадяни», – пояснив президент спілки.

Нині багато підприємців скаржаться на окремих представників контролюючих органів, які надумують порушення, аби одержати штрафи з підприємців.

Водночас голова галузевої регіональної ради підприємців з торгівлі, побутового обслуговування і ресторанного господарства в Луганській області Ольга Мотінова заявила, що нині підприємці поки що вичікують із закриттям або переведенням підприємницької діяльності, адже немає пояснень механізму роботи цієї норми.

«Зараз навіть податкова не може пояснити, як працюватиме ця норма Податкового кодексу. Тому і підприємці чекають. Вже щомісячні податкові декларації запровадили, а через три місяці відмінили», – сказала Мотінова, зауваживши, що зрозумілими наслідки запровадження стануть не раніше кінця квітня.

Нагадаємо, 1 квітня набуває чинності Податковий Кодекс.

Як відомо, Державна податкова служба дозволила не здавати щомісяця «нульову» декларацію з податку на доходи фізичних осіб. Таке рішення було ухвалено після того, як податковій довелося працювати на вихідних, аби прийняти ці документи у підприємців

Тиждень

Коментарі вимкнені.