Тернопільська бібліотека випускає власний календар

Тернопільською обласною універсальною науковою бібліотекою підготовлено двадцять другий випуск бібліографічного покажчика «Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2012 рік». Посібник побачив світ у редакції газети «Підручники і посібники» за фінансової підтримки Тернопільської обласної ради й Тернопільської обласної державної адміністрації.

Мета даного видання — надати представникам державних структур, бібліотекарям, викладачам вищих навчальних закладів, учителям, краєзнавцям, журналістам, студентам, а також усім, хто небайдужий до історії краю, його сьогодення, довідковий матеріал про важливі події в історії області, ювілеї уродженців краю та видатних діячів, які життям і діяльністю пов’язані з Тернопільщиною.

В останні роки календар значно розширився. До нього включаються не лише короткі довідки, але й розгорнуті авторські матеріали.

Відкривається покажчик переліком основних ювілейних і пам’ятних дат року. Далі подається список імен та подій, що не увійшли до основного переліку. Багато з цих дат подано на основі архівних матеріалів і підготував їх кандидат історичних наук, краєзнавець П.Гуцал.

Цьогоріч святкуватимемо 140 років від дня народження Богдана Лепкого — поета, прозаїка, літературознавця; Осипа Роздольського — фольклориста, педагога; Соломії Крушельницької — української народної співачки; 130 років — Михайла Бойчука, українського живописця; 125 років — Миколи Чайковського, ученого-математика; Леся Курбаса — режисера, актора; Олександра Неприцького-Грановського — українського вченого-ентомолога, поета; 120 років — Йосифа Сліпого, патріарха української греко-католицької церкви; Арсена Річинського — українського публіциста, церковного діяча; 100 років — Ярослава Стецька, політичного та державного діяча; 80 років — Георгія Петрука-Попика, поета, публіциста.

Зустрінуть свої ювілеї й міста — Теребовля, Кременець, Бучач, Чортків.

У 2012 році відзначатимемо сумну дату для України — 80-річчя Голодомору 1932—1933 років.

Це лише невеликий перелік дат, які увійшли до календаря.

До послуг віртуальних користувачів — електронний варіант даного покажчика, який розміщено на веб-сайті ОУНБ у розділі «Видання бібліотеки» та «Календар знаменних дат».

М.Друневич – завідувачка відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської ОУНБ

Коментарі вимкнені.