Ціна золота побила історичний рекорд

У середу ціна на унцію золота побила усі попередні рекорди і перетнула психологічну межу у 1500 доларів за унцію. Вартість золота зростає на тлі послаблення долара і невизначеності світового економічного розвитку.

 

Інвесторів, які кинулися скуповувати «жовтий метал», лякає насамперед інфляція, боргові проблеми кількох країн єврозони та перший за тривалий час перегляд прогнозу розвитку американської економіки. Все це призводить до втечі капіталу з високоприбуткових, але ризикових активів і переорієнтацію коштів на традиційне «мірило надійності» – золото.

Подолання психологічної межі у 1500 доларів за унцію, кажуть експерти, стало закономірним підсумком чотириденних перегонів на ринку золота, коли метал щодня встановлював нові рекорди вартості. Але паралельно дорожчають і інші цінні метали. Так, срібло долає 31-річні максимуми, сягнувши позначки 44,27 долари за унцію.

Індикатор невизначеності

Водночас експерти попереджають, що на цих рівнях золото може і не протриматися надто довго, і відзначають переоцінку металу, що втім навряд чи допоможе курсу долара піднятися.

«Загалом попит на золото є головним індикатором невизначеності, – розмірковує Дайан Свонк, головний економіст Mesirow Financial. Ми розпочали цей фінансовий рік з оптимістичної ноти, сподіваючись, що нестабільність минулих років відійде, але вона повертається і навіть у більших масштабах, особливо у Європі. Невизначеність є щодо США, у тому числі і політична: як вирішувати проблему бюджетного дефіциту, як поведе себе Китай…А ще додати до цього катастрофу у Японії і революції в арабських країнах. Все це відобразилося на попиті на золото», – каже Свонк.

З колегою у цілому згоден і Джонатан Баррат з Commodity Broking Services. “Ми часто бачимо, що після подолання таких відміток золото підростає ще на 20 доларів, згодом же може відбутися падіння у ціні”, – прогнозує він. На думку експерта, ціна золота продовжить зростання, а згодом неминуче впаде, оскільки вже зараз його вартість виглядає “дещо натягнутою”.

Втеча від інфляції

Інвестори сприймають капіталовкладення у дорогоцінні метали як спосіб збереження заощаджень від інфляції, яка в багатьох країнах світу нині перевищує заплановані владою показники. Завдання зі зниження зростання цін одним з найбільш пріоритетних вважають у Євросоюзі, Китаї, Індії та Росії. Тамтешні центробанки підвищують базові ставки і вживають інших заходів, спрямованих на скорочення обсягу грошей в економіці.

Ці заходи, між тим, викликають зростання курсів місцевих валют, що призводить до чергового зниження курсу долара. Золотом торгують традиційно в американській валюті, тож золото, а за ним і срібло ростуть в ціні. Останніми роками подорожчання золота пояснювали наслідками фінансової кризи у США. 2010-го ж додаткову підтримку цінам на метал надала боргова криза у єврозоні. За підсумками року, що минув, золото подорожчало на 30 відсотків, але зростання вартості металу фіксують вже десятий рік поспіль, що стало найтривалішим періодом збільшення ціни, принаймні від 1920 року.

http://www.dw-world.de/

Коментарі вимкнені.